Fyller 20 år mandag – Larvik

Fyller 20 år mandag

Larvik Håndballklubb ble stiftet på Grand Hotel i Larvik 31. mai 1990. Jubilanten er regjerende serie- og cupmester. Det er åttende gang Larvik har tatt «the double».

Med triumfen i sluttspillet i mai ble det femte gang Larvik vant alt i Norge i samme sesong.

20 år etter stiftelsen har klubben skaffet mye edelt metall. 12 ganger har klubben vunnet serien, det har blitt 10 cupmesterskap, og ni ganger har det blitt seier i sluttspillet. I Europa har det blitt seier i Cupvinnercupen to ganger, og tre ganger har jentene spilt semifinale i Champions League. Klubben har levert en lang rekke spillere til landslaget.

De fire gangene Larvik har deltatt i beach-NM, ble det fire NM-titler på sand for Larvik-jentene.

Larvik Håndballklubb har blitt kåret til årets arrangør 11 ganger på like mange år – like lenge som kåringen har pågått.

To år etter stiftelsen rykket laget opp til eliteserien, det som den gang het 1. divisjon. I 1994 vant klubben sin første tittel, seriemesterskapet. I 1996 ble klubben cupmester for første gang. I 2008 ble klubben første lag i Norge som vant serien for 10. gang.

Slik så det ut i borgertoget 17. mai i år.

Historien kunne sett helt annerledes ut i Larvik Håndballklubb. Da klubben ble stiftet var det både dame- og herrelag i klubben. Begge spilte på nivå 2 og det var faktisk herrene som var nærmest opprykk først. Nå gikk det imidlertid ikke slik, ingen vet hvordan klubben hadde utviklet seg med herrene som hovedprioritet.

Nå ble det damelaget som tok steget opp, men det eventyret kunne fort fått en brå slutt. Etter det første året blant topplagene kunne Larvik blitt sendt rett ned igjen. Larvik tapte den siste kampen, og var avhengig av andre resultater for å overleve. Larvik ble reddet i siste minutt.

I Nordstrandhallen måtte ikke det gamle storlaget Vestar få poeng. Kampen i Larvik var ferdig, og alle håpet på hjemmeseier i Oslo. Nordstrand ledet med ett mål helt på tampen og Vestar bommet. Dermed fikk Nordstrand en sjanse til, og det endte med seier 19-17 over Vestar. Nordstrand sendte Vestar ned og Larvik til kvalifisering. Der ble Hinna slått med klare sifre i begge kampene. Sesongen etter kom det første seriemesterskapet, og Larvik var i ferd med å etablere seg som topplag.

Trenere i Larvik Håndballklubb:
1990 – 1992    Peter Berthelsen (DEN) 
1992 – 1994    Marit Breivik
1994 – 1996    Gunnar Pettersen
1996 – 1998    Kristján Halldórsson (ICE)
1998 – 2005    Ole Gustav Gjekstad
2005 –              Karl Erik Bøhn

Seriemester 2009/10.

Norgesmester 2009.

Seier i Cupvinnercupen 2008.

Seier i Cupvinnercupen 2005.