Tomme plasser i E-cup – Larvik

Tomme plasser i E-cup

Det er ikke mange norske kvinnelag som skal spille E-cup denne sesongen.  Kun tre av fem plasser i E-cup er besatt. Det kan på sikt gå ut over rankingen av norske lag i E-cup.

Seriemester Larvik er direkte kvalifisert til Champions League, mens Byåsen spiller kvalifisering. Tertnes spiller i Cupvinnercupen. Norge har også to plasser i kvinnenes EHF-cup, men stiller ikke. Storhamar fikk ikke slippe til i Europa denne sesongen, som en konsekvens av klubbens økonomi.

Storhamar ble trukket fire poeng og fikk eliteserielisens under skjerpet overvåkning.

Alle lag bak de tre som er påmeldt er blitt spurt om de er interessert i å spille EHF-cup, men ingen tør å si ja.

– Vi i Larvik Håndballklubb er bekymret for at dette går ut over norsk håndball på sikt. Når vi ikke deltar, vil det påvirke nasjonsrankingen og Norge detter nedover på lista. De siste sesongene har vi vært blant de tre-fire beste nasjonene i Europa og det har gitt oss to plasser i Champions League. Den grensen går på de syv beste, sier Tor Odvar Moen til larvikhk.no.

– Norge slipper å spille Challenge Cup på damesiden, som er forbeholdt de lavere rangerte nasjonene. Over tid ser det ikke bra ut at vi ikke kan stille lag og fylle kvotene i alle cupene. Denne gangen var det et unntak at Storhamar ikke kan delta, men selv om det ikke er økonomiske hindringer for at de andre klubbene kan delta, er redselen for å komme i økonomisk uføre en viktig årsak til at alle Postenligaklubbene har takket nei til plass i EHF-cupen denne sesongen. E-cup uten TV er et minusprosjekt. Reise- og bokostnadene overstiger som regel inntektspotensialet og da sier det seg selv at klubbene har betenkeligheter med dette, sier Moen.

– Jeg skjønner tanken i klubbene, men synes det er synd at klubbene ikke har penger til å satse. Det er et fint utviklingsmiljø for norske spillere i E-cup. Nå er det to lag som ikke får sjansen til det, eller ca 30 spillere som går glipp av det. Det er vi absolutt ikke tjent med på sikt dersom målet er å utvikle den nasjonale serien, enkeltspillere og landslag, sier han.

– Det er flere land som ikke bruker kvota si. Kanskje er det på tide å ta en evaluering av de andre cupene utenom Champions League. Det er mange som spiller to bortekamper for å spare penger, og det i seg selv er en uting. Jeg tror vi må se på mulighetene til å regionalisere innledningen på de øvrige cupene. En løsning kan være et gruppespill som tar hensyn til for eksempel geografi, hvor de to beste lagene avanserer videre. Det bør være mange muligheter til å finne løsninger på dette, men det spørs vel om «håndballpolitikerne» i Europa klarer å enes om noe eller ser problemet, mener Moen.

– Det er synd vi ikke klarer å fylle opp kvotene til E-cupene. Det er ofte veldig god læring for spillerne og en gulrot for klubbene å delta i E-cup, sier Larvik HKs sportssjef Ole Gustav Gjekstad.