Nederlandsk besøk i Larvik – Larvik

Nederlandsk besøk i Larvik

Sist søndag dukket det opp tre håndballspillende nederlandske jenter i Larvik.

Tre unge og lovende høyrekanter,  Angela Malestein (f. 1993), Becky van Nijf (f.1992) og Kelly Vollebregt (f.1995) har tatt turen til Larvik for å følge klubbens Elitelag i fem dager.
Jentene ble tidligere i høst tildelt et idrettsstipend fra Sportsfond Leo van der Kar. Fondet gir utvalgte unge nederlandske utøvere en mulighet til å oppsøke miljøer innenfor deres sport med tanke på utvikling og inspirasjon.
Henvendelsen til Larvik kom via Kari Aagaard i Norges Håndballforbund, som fra før er godt kjent i Nederlandsk håndball hvor hun i en periode jobbet som trener på landslagsnivå.

Jentenes trener og leder Monique Tijsterman forteller at dette er stipend som unge utøvere i flere grener kan innstilles til.
– Forbundet vårt bestemmer hvem de vil innstille til dette stipendet som deles ut hvert andre år. Etter det er det opp til den olympiske komiteen og styret i fondet å bestemme hvem som skal tildeles dette. Det skal også tillegges at treneren til de aktive også får ta del i stipendet. Vi var i Larvik under EM i 2010 med en stor gruppe fra vårt akademi, og det ble naturlig å søke seg tilbake hit. Jentene har hatt noen veldig lærerike dager sammen med noen av verdens beste håndballspillere. Det har gitt stor inspirasjon til videre satsing, forteller Monique. 

Til hverdags er jentene en del av et nederlandsk håndballakademi som totalt teller 22 jenter. Monique forteller at dette har kommet i stand som en del av utviklingen av toppspillere til nasjonens landslag.
-Akademiet er en viktig del av utviklingen av våre landslag. Vi har nå kvalifisert oss til alle mesterskap på juniorsiden siden 2007. Vårt stolteste øyeblikk kom i sommer da juniorlandslaget tok sølv under EM. I tillegg er vårt A-landslag oftere og oftere å se i mesterskap. Jentene ankommer akademiet på søndag kveld og tilbringer tiden der frem til torsdag kveld. Da reiser de hjem til klubbene sine for trening på fredag og deltagelse i den nederlandske ligaen i helgen. Hos oss trener de to ganger om dagen fra mandag til torsdag med innlagt skole mellom øktene.

Det hører med til historien at skolen frem til forrige sesong også ble drevet som et klubblag- HandbalAcademie.
-Det ble rett og slett litt for mye for jentene. De spilte med doble lisenser- dvs. at de også deltok i kamper for sitt eget klubblag. Vi spilte oss faktisk frem til semifinale i Challenge Cup¤ med akademiet. Det er vi litt stolte av, forteller Monique.

Om fremtiden til disse jentene sier hun følgende.
-Etter at de har gjennomført programmet vårt er det helt naturlig at de fortsetter karrieren utenlands. Dersom man tar en titt på vårt seniorlandslag vil man se at de fleste jentene spiller i utenlandske klubber i dag. Nivået hjemme er pr. dato ikke godt nok til at de kan fortsette utviklingen mot europatoppen i den hjemlige serien.

Jentene ankom Larvik på søndag, og deres første opplevelse her var den spennende kampen mellom Larvik og Storhamar. Vi kan trygt si at de var noe overrasket over utviklingen i den kampen.
På mandag fikk jentene en treningsøkt som stod høyt på ønskelista- nemlig en egen trening med Larviks hovedtrener Ole Gustav Gjekstad. Selv om jentene er unge hadde de fått med seg at Ole Gustav en gang var en av verdens beste høyrekanter.

Tirsdag kveld deltok jentene på sin første fellestrening med Larvik. De var naturlig nok noe nervøse da de måtte presentere seg selv på engelsk. Det gikk helt fint og de fant kjapt ut at de var havnet i en inkluderende treningsgruppe. Alle tre fikk vist seg godt frem på treningen, og man kan trygt si at alle tre er store talenter som det blir spennende å følge i fortsettelsen. Det er tydelig at yngre satsingen i Nederland drives på en meget god måte.

På onsdag gjennomførte jentene en fysisk trening samt en håndball økt på egenhånd. Deretter overvar de Larviks kamp mot Gjøvik i Arena Larvik.

I dag har de fått være med på Larviks heldags økt som startet med en fysisk trening kl.9.30, etterfulgt av damegruppas gode lunsj og deltagelse på håndballtreningen som avsluttet dagen. I morgen fredag er det hjemreise og trening med egne klubblag på kvelden.

Tor Odvar Moen har fulgt godt med på jentene på trening og er postivt overrasket over det han har sett.
-Veldig dyktige jenter, og jeg har tro på at alle tre kan spille på et høyt nivå på sikt. Angela har allerede fått testet det da hun var en del av den nederlandske troppen under VM i Brasil. Det er tydelig å se at oppholdet på akademiet gir dem en solid plattform for utvikling. Alle tre har gode basisferdigheter. Hvem vet, kanskje vi får se noen av disse i rødt og hvitt i fremtiden, avslutter Tor Odvar.

¤ Challenge Cup- en del av europacupsystemet hvor nasjonen som er rangert fra nummer 8 og nedover stiller lag. Norge har ikke plass i denne turneringen.


(Larvik)