Vi ser fremover – Larvik

Vi ser fremover

Vi er knappe tre uker unna oppstarten for Hovedrunden i Champions League og det er på tide å ta en titt på våre kommende motstandere.

Larvik har havnet i en spennende gruppe med fjorårets finalemotstander Itxako fra Spania, de danske mesterne fra FC Midtjylland og ungarske Györ med Heidi Løke og Karl Erik Bøhn.

Vi starter med å ta en titt på vår første motstander FC Midtjylland.

FC Midtjylland fravristet Viborg det danske mesterskapet forrige sesong etter å slått Randers i noen dramatiske finalekamper, som til slutt krevde avgjørelse via 7-meterkast. I tillegg vant klubben EHF Cupen etter å ha slått Team Tvis Holstebro i en heldansk finale.
Klubben er også eneste danske lag som er igjen i Champions League. Både Viborg og Randers takket for seg etter det innledende gruppespillet.

 Etter tretten serierunder i Danmark ligger klubben på en fjerde plass med tjue poeng, tre poeng bak tabell-leder Team Tvis Holstebro. I helgen møttes FCM og Viborg i Ikast. En kamp FCM måtte vinne for å holde tritt med topplagene. FCM leverte det som må kunne kalles årsbeste og slo Viborg med hele 32-26. Det sendte Viborg ned fra 1. til 3.plass.

FCM hadde en trøblete start på sesongen med mange nøkkelspillere ute med skader. Det holdt også på å koste laget avansementet til Hovedrunden i Champions League. De var mer eller mindre tvunget til å slå Buducnost i den siste runden for å holde seg foran Byåsen.
Etter VM oppholdet er FCM nå tilbake i full styrke, med et unntak, Maybritt Kviesgaard  som røk korsbåndet under VM i Brasil. Hun må se resten av sesongen fra sidelinjen. FCM sin tropp kryr av internasjonale profiler. Fem av spillerne var med i det danske laget som kom på fjerdeplass i VM. Line Jørgensen var en av disse og hun ble funnet verdig til en plass på All Star Team som høyreback. Nevnte Jørgensen spilte en kanonkamp mot Viborg i helgen og banket inn syv mål bak Viborgs målvakter. I tillegg representerte også Trine Troelsen, Louise S. Spellerberg, Susan Thorsgaard og nevnte Kviesgaard Danmark under mesterskapet i Brasil. Lærke Møller hadde vært selvskreven i den troppen om hun hadde vært frisk på det tidspunktet. Hun er Danmarks beste playmaker og nå er hun tilbake. Med sin kreative spillestil er hun alltid morsom å se på banen.
Troppen består av en rekke andre landslagsspillere fra andre nasjoner. Svenske Linnea Torstensson ble kåret til turneringens mest verdifulle spiller da Sverige tok sølv bak Norge i EM i 2010.  Hun har slitt litt med en skulderskade og rakk akkurat å bli klar til VM i desember. Hun var nok ikke helt tilbake der hun skal være på det tidspunktet, men formen er stigende og hun har noen kvaliteter som skytter som få er forunt.
Tyske Sabine Englert i mål hører til blant de 6-8 beste målvaktene i verden og utgjør sammen med tidligere Larvik-spiller Ingrid Ødegård en solid målvakts duo i FCM.  Siste utlending i FCM er den nederlandske landslagsspilleren Nycke Groot. Groot kom til klubben foran denne sesongen etter å ha prestert på et høyt og godt nivå gjennom flere sesonger i Team Tvis Holstebro. Hun gikk rett inn i hetluften i FCM da Lærke Møller startet sesongen på sidelinjen og hun var det eneste rene alternativet som playmaker.

FCM har tidligere vært en «norsk» klubb. De siste årene har klubben hatt mange norske profiler i sine rekker. Gro Hammerseng, Katja Nyberg, Tonje Nøstvold og ikke minst Isabel Blanco har mange sesonger bak seg i klubben. Isabel ble i fjor dansk mester med klubben og for henne blir dette første gjensyn med sin gamle hjemmearena og et publikum som verdsatt henne veldig høyt. Hennes vilje til alltid å fighte og sloss gikk alltid hjem hos FCM tilhengerne. De nevnte utgjør ikke mer en halvparten av norske innslag i klubben, men det er nok disse det norske håndbalpublikummet kjenner best.

Nå skulle en kanskje tro at Larvik og FCM, eller Ikast som klubben het tidligere, har hatt mange møter seg i mellom opp i gjennom årene. Begge lag har tilhørt toppen i henholdsvis Norge og Danmark i over ti år. Så er ikke tilfelle. De fleste oppgjørene har kommet i treningsturneringer om sommeren- hvor Larvik som regel har kommet best ut. Lagene har kun støtt på hverandre en gang tidligere i europeisk sammenheng.
Klubbene var i samme pulje i gruppespillet i CL i 2002/2003. Hjemme i Bergslihallen tapte Larvik 32-31, etter å ha ledet 22-16 et stykke ut i kampen. I returoppgjøret i Ikast var danskene klart best og vant enkelt 28-21. Det hører med til historien at begge lag gikk videre til kvartfinale den sesongen. Larvik røk der ut for Krim med totalt fire mål over to kamper. Ikast slo ut Buducnost i kvarten, men fikk stopp i semin mot Krim som over to kamper avanserte med en margin på elleve mål.
Siden den gang har FCM deltatt i CL i 04/05, 05/06 og 08/09. Selv om laget har holdt seg i toppsjiktet i Danmark hele tiden har man i perioder havnet litt i skyggen av lag som Viborg, Slagelse, FCK, Randers og Aalborg DH.

Nå ser det ut til at den tiden er over og klubben er tilbake i den desiderte toppen der den hører hjemme.

Vi kan se frem til to knallfine oppgjør når lagene møtes i februar og mars.

Billetter til kampen i Larvik kjøper du HER.