Glassverkets forvandling – Larvik

Glassverkets forvandling

Glassverket er en gammel storhet i norsk damehåndball. Klubben er nummer 20 på adelskalenderen. Nå er klubben tilbake i eliten etter mange år på nivå 2 og 3 i seriesystemet.

Det er ikke mange år siden klubben spilte mot Larviks 2. lag i 2. divisjon, hvor Larvik nok vant de fleste oppgjørene.  For to sesonger siden spilte klubben kvalik til Postenligaen, men måtte se seg slått av Fredrikstad. Forrige sesong endte bedre, og Glassverket rykket opp sammen med Oppsal. Lørdag er det Larviks første lag som står for tur!

Anja Lønseth, mangeårig spiller i Glassverket, nå ansatt i klubben, forteller om en klubb som bestemte seg for å satse allerede for 12 år siden.

-Arbeidet med å «pusse opp» Glassverket IF sin håndballgruppe startet i 2000. Vi hadde en håndballgruppe på det tidspunktet som uoversiktlig, så vel sportslig som økonomisk, forteller Lønseth.

-Vår hovedinntektskilde, Glasscup, hadde under 100 deltagende lag. Nærområdet vi tilhører var da lagt inn i store utbyggingsplaner i Drammen, og vi forstod at vi som klubb, i løpet av perioden 2000 – 2008, var nødt til å jobbe med idrettstilbudet i lokalmiljøet.

-I 2000 startet vi arbeidet med å etablere et nytt styre som skulle fokusere på å utvikle Glasscup – fra 75 påmeldte lag i 2000, til at vi i 2012 hadde 197 deltagende lag og vi måtte si nei til ca. 100 så har vi fått den ønskede utviklingen så vel sportslig, administrativt og økonomisk.

-Paralelt med dette har vi utarbeidet en sportslig plan » Den lilla tråden» som ligger til grunn for arbeidet på yngre nivå i klubben. Vi sliter fortsatt med å holde på spillerne når de begynner på videregående, men vi ser fremgang også her. I tillegg til dette startet klubben opp med Idretts SFO – noe som vi ser skaper et meget godt miljø og ikke minst øker rekrutteringen til klubben.

-I 2008 satte vi oss klare mål og visjoner og fikk de inn i en handlingsplan for perioden 2008 til 2012 for hele håndballgruppa. For senioravdelingen var det et klart mål å jobbe for å komme tilbake på elitenivå i norsk håndball. For å komme dit har vi holdt fokus på nøkternhet økonomisk, tilknytte oss spiller fra Buskerud og nordre Vestfold, og ikke minst samarbeid med andre lokale breddeklubber. I tillegg til dette har vi satset på å ha trenere med god kompetanse på damelaget; Kristian Nilsen, Lasse Steinset, Geir Oustorp og nå Kenneth Gabrielsen.

-I bunn og grunn skyldes nok denne solide utviklingen langsiktig jobbing ut fra tidligere etablerte målsettinger og visjoner. Samt at vi over en lang periode har bygget klubben slik at den er økonomisk solid. Vi har rett og slett sådd før vi har høstet.

Glassverket fikk servert en terminliste med en tøff åpning med kamper mot Tertnes, Byåsen og Larvik i de tre første rundene. De to første har endt med tap i egen hall.

-Vi syntes det er helt greit å bli realitetsorientert fra dag en i Postenligaen. Vi er fornøyde så langt, det vil si at vi er fornøyd med de første 30 minuttene mot Tertnes og med kampen mot Byåsen. Byåsen måtte faktisk ha sitt beste lag på banen for å holde noenlunde avstand. Jentene er meget godt trent og står ikke tilbake for noen verken når det gjelder ferdigheter eller styrke, vi mangler erfaring.

Lørdag spiller Glassverket sin første bortekamp for sesongen. Om den kampen har klubben en enkel og grei innstilling.

-Vi går på banen for å gi Larvik kamp. Samtidig skal vi fokusere på de fokusområden vi trener på inn mot kampen, som vi ønsker å forbedre fra de to første kampene i Postenligaen.

Nyopprykkede lag får det som regel tøft i sin første sesong i Postenligaen, noe man er klar over i Glassverket også.

-Vårt kortsiktige mål er selvfølgelig å beholde plassen i Postenligaen. Langsiktig ønsker vi å bli en etablert klubb i Postenligaen representert med lokale spiller. Vi har en klar målsetting om å rekruttere egne spiller fra Glassverket eller samarbeidende klubber til elitelaget hver sesong, avslutter Lønseth.

Larvik-Glassverket, lørdag 22. september kl. 1800 i Arena Larvik.

Solum Bil spanderer billetten.