EM – 1.runde. – Larvik

EM – 1.runde.

EMs første dag er over og den ga oss, nært sagt som vanlig noen overraskelser. Tsjekkia har ikke deltatt i et sluttspill siden 2004, men startet med seier over Ukraina. Kroatia kom til mesterskapet med en tropp som fikk et par betydningsfulle forfall før turneringsstart. Det holdt allikevel til seier mot Ungarn.

Gruppe A
Norge- Serbia 28-26 og Tsjekkia- Ukraina 25-22.

Norge vant nøkkelkampen mot Serbia etter å ha levert to vidt forskjellige omganger. De to poengene blir garantert verdifulle når hovedrunden starter. Norge slår både Tsjekkia og Ukraina, og tar med det et langt skritt mot en semifinale. Vi føler oss sikre på at Serbia følger etter på andre plass.
Sannsynligheten for at Tsjekkia blir nummer tre kan ha blitt avgjort i går, da de sikret seg en viktig seier mot Ukraina. Tsjekkia var et av lagene som overrasket positivt i går. Det var nok ikke mange som hadde ventet at de skulle være hakket hvassere en Ukraina.  Ukraina har en del gode enkeltspiller i sin tropp, men Tsjekkia fremstod i går mere som et lag.

Gruppe B
Frankrike- Makedonia 29-16 og Sverige- Danmark 27-26

Det kom ikke som noe sjokk at turneringsfavoritt Frankrike utklasset Makedonia. Sistnevnte er nok, sammen med Island, det svakeste laget i turneringen. Frankrike har en solid bredde i sin tropp, mens det hos Makedonia står noe dårligere til. Julia Nikolic fra russiske Zvezda er lagets store profil. Bak henne står det dårligere til.
Det kom garantert som en overraskelse på mange at Sverige gikk seirende ut av duellen mot Danmark. Danskene kom til mesterskapet med en relativt ny tropp i forhold til tidligere mesterskap, med en gjeng som ble bygget godt opp før turneringen, med gode innsatser i Golden League i Århus og Møbelringen Cup. I begge turneringene slo de Norge. Danskene var foran med fem mål, men det er en ting å spille turneringskamper uten konsekvenser. Det er en helt annen ting å bringe seieren hjem i en EM-kamp hvor konsekvensene av et tap kan bli mye større. Når det er sagt skal vi være ærlige å si at danskenes potensiale er langt høyere enn det de fikk vist frem i går! Frankrike vinner puljen foran Sverige og Danmark. Makedonia reiser hjem.

Gruppe C
Tyskland- Spania 20-23 og Kroatia- Ungarn 28-27

Kampen mellom Tyskland og Spania var som ventet lenge jevnspilt. Spania opparbeidet seg en tremålsledelse med fire minutter igjen av kampen. Den beholdt de helt inn.
Skrellen i denne puljen kom i kampen mellom Kroatia og Ungarn. Kroatene kom til mesterskapet uten to av sine største stjerner, Andrea Penezic og Miranda Tatari. Begge sentrale da Kroatia leverte en bra prestasjon i OL i London. Ungarn var uten tvil store favoritter før kamp, med blant annet Anita Görbizc på laget, sammen med flere av profilene fra FTC Rail Cargo som vi har blitt kjent med i Champions League. Kroatia var meget gode rundt 6- meteren og straffet Ungarn hardt fra kant og linje. Venstre kant Maja Zebic ble toppscorer med 9 mål. Kroatenes seiersmål var av den mer bisarre sorten. Ungarns målvakt reddet skuddet fra Kroatias høyre kant, men fikk ikke kontroll på ballen og slo den inn i eget mål- med to sekunder igjen av kampen.
Her føler vi at ingenting er avgjort ennå. Det gjenstår fire meget jevne kamper i puljespillet. Hverken Spania eller Tyskland imponerte veldig i åpningskampen, men det er klart at de to tapende lagene fra i går har en stor jobb å gjøre.

Gruppe D
Montenegro- Island 26-16 og Romania- Russland 21-21.

Montenegro mot Island gikk helt etter boka. Selv om spillere som Popovic og Savic har lagt opp, befinner det seg mye kvalitet i troppen til Montenegro. Katarina Bulatovic fra Valcea og Radicevic fra Györ ble toppscorere med henholdsvis 7 og 6 mål. Island blir bunnpropp i denne puljen.
Da kampen Russland- Romania var halvspilt var det ikke helt enkelt å tippe at den kampen skulle ende med uavgjort. Rumenerne ledet med 5 mål, en ledelse de økte til 6 mål rette etter pause.
Med et kvarter igjen å spille ledet Romania med 5 baller. Derfra og ut gikk det helt i stå for Romania, de var kun i stand til å produsere 3 mål fremover det siste kvarteret. Russernes utligning kom da klokken viste 59.23. Romania fikk det siste angrepet, men klarte ikke å avgjøre kampen.
Montenegro, Russland og Romania går selvfølgelig videre fra denne gruppen, men i hvilken rekkefølge tør vi ikke tippe.