Nasjonale mestere i Europa – Larvik

Nasjonale mestere i Europa

Vi nærmer oss trekningen til Champions League førstkommende fredag. Vi har tatt en titt på noen av de nasjonale mesterne.

Danmark
FC Midtjyllland vant både cup og serie i Danmark denne sesongen. Danskene avgjør alt via sluttspill og der vant FCM begge kampene mot Team Tvis Holstebro. FCM er direktekvalifisert til gruppespillet som starter i oktober. Team Tvis Holstebro og Viborg, som tapte mot FCM i semifinalen og har fått wild card, går inn på kvalifiseringsnivå 2.

Sverige
Her ble nok en gang Sävehof svenske mestere. De spilte seg frem til finalen i Scandinavium og slo Lugi etter ekstraomganger med 38-34 foran 8496 tilskuere. Sävehof er kvalifisert får gruppsepillet.

Tyskland
Tyskerne avgjør også alt via et sluttspill og der var Thüringer HC sterkest. De beseiret Leipzig enkelt over to finalekamper og ble mester for tredje sesong på rad. Det er første gang siden midten av 90-tallet at noen har klart det. Den gang var  det TuS Walle Bremen som klarte den bragden. Thüringer er kvalifisert for gruppespillet. Leipzig spiller kvalifisering.

Nederland
I Nederland spiller man best av tre kamper i sluttspillfinalen. Det holdt med to kamper da SERCODAC/ Dalfsen var altfor sterke for Schoonmak/Amsterdam. Det ga laget en plass i første kvalifiseringsrunde hvor de møter tyrkiske Muratpasa. Vinneren over to kamper går inn på kvalifiseringsnivå 2.

Polen
SPR Lublin er tilbake på tronen etter to års fravær og tok sitt 16. seriemesterskap da de gjorde rent bord i finaleserien mot Zaglebie Lubin. I grunnserien ble det totalt to tap, et mot nevnte Lubin og Politechnica Koszalinska. SPR Lublin er kvalifisert for gruppespillet i oktober/november.

Ungarn
Her ble regjerende Champions League mester Györ nok en gang mester. Klubben tok sitt tiende seriemesterskap da de lett beseiret FTC Budapest i finalekampene. I grunnserien avga Györ ett poeng mot FTC da lagene møttes i Budapest høsten 2012.  FTC og ETV- Erdi VSF må ut i kvalifisering får å nå gruppespillet til høsten.

Slovenia
Her er Krim Ljubljana fortsatt helt uten motstand og tok sin 19. strake tittel denne våren. Det ble riktignok et tap i serien mot RK GEN-I Zagorje, men da hvilte flesteparten av stjernene til Krim. Krim er som Larvik toppseedet i gruppespillet.

Østerrike
I Østerrike kan vi helt enkelt si at det finnes bare et lag. Denne sesongen ble Hypo seriemester for 37. gang på rad. I sluttspillfinalen vant de over sitt eget 2. lag Hypo 2. Hypo ble slått ut etter gruppespillet i sesongen som gikk, men gikk deretter helt til topps i Cupvinnercupen. Hypo er dirkete kvalifisert til gruppsepillet.

Sveits
Sveist er ikke en nasjon vi hører så altfor mye fra i kvinnehåndballsammenheng. Her har vanligvis LC Brühl vært overlegne, men i sesongen hvor man ville vinne sitt 30. seriemesterskap gikk det galt. LK Zug vant både grunnserie og sluttspillet og ble med det landets representant i kvalifiseringen til gruppespillet.

Spania
Etter at Itxako mer eller mindre forsvant fra håndballkartet har Balonmano Bera Bera overtatt som mester i Spania i hard kamp med Elche. Kun to poeng skilte lagene ved sesongslutt. Det så lenge ut til at Bera Bera ville droppe spill i Champions League pga. trang økonomi, men laget er påmeldt og går rett inn i gruppespillet til høsten.

Frankrike
Her var det en meget hard fight mellom Metz og Fleury Loiret. Metz dominert seriespillet og vant det klart, men i sluttspillet som skulle bestemme hvilket lag som ble mester fikk Metz en «berg og dalbane» opplevelse. I semifinalen mot Issy Paris, Pernille Wibes nye klubb, tapte man den første kampen, men med 25-15 i andre kamp var finaleplassen klar. Der ventet Fleury som tok første stikk i finalene og vant 27-22. Metz viste klasse og vant returoppgjøret 27-21 og sikret med det, plassen i gruppespillet. Fleury må gjennom kvalik før en evt. plass i Champions League blir en realitet.

Italia
Jomi Salerno ble mester for tredje gang på fire sesonger og skal nå forsøke å kvalifisere seg til gruppespillet i høst. HC Sassari pustet Jomi i nakken hele veien og lagene mått gjennom en tredje og avgjørende kamp i sluttspillet for å kåre mesteren. Den vant Jomi 26-25.