Europacuphelg – Larvik

Europacuphelg

Mens de fire beste lagene i Europa nå forbereder seg til tidenes første Final4-turnering i Champions League for kvinner, spilles det i disse tider semifinaler i de tre andre cupene som arrangeres av EHF. Byåsen er eneste norske representant i semifinalene.

Cupvinnercupen
Byåsen-Zvezda 26-27
Rostov-Don- Viborg 25-27

Det er her Byåsen er å finne i den ene semifinalen. Søndag tok de imot Zvezda fra Russland i Stjørdalshallen. Det ble et jevnt oppgjør som Byåsen lenge ledet, men russerne anført av en opplagt Ludmila Postnova hadde de beste spurtegenskapene og vant til slutt 27-26. Det gir Byåsen et vanskelig, men ikke umulig, utgangspunkt foran returoppgjøret i Zvenigorod førstkommende lørdag.

I den andre semifinalen er det også et russisk lag involvert. Rostov- Don tapte den første kampen 25-27 mot Viborg,  med Anne Kjersti Suvdal på laget, på sin egen hjemmebane, og vil få det langt vanskeligere med å nå en finale enn sine landskvinner fra Zvezda. Returoppgjøret spilles i Viborg førstkommende lørdag.

Det er i denne turneringen lagene som ble slått ut av kvalifiseringen og gruppespillet i Champions League har deltatt. Samtlige fire lag som spilte Champions League sist høst, Hypo, Metz, FTC Budapest og Podravka sa takk for seg i 1/8-delsfinalene eller kvartfinalene. I denne turneringen var både Tertnes og Stabæk deltagere. Stabæk sa takk for seg i tredje runde. Sterke Fleury fra Frankrike var ti mål bedre over to kamper. Tertnes møtte overmakten i form av FTC Budapest i 1/8-delsfinalen og tapte 73-57 over to kamper.

EHF-Cup
Team Esbjerg- Féhérvar 24-25
Astrakahnochka- Lada 31-24

Dette er den tredje høyest rangerte turneringen I EHF-systemet. Her finner vi klubbene som plasserte seg på plassene mellom 2-4 i de nasjonale seriene. Her var Levanger eneste norske deltager og de ble stoppet av Banik Most fra Tsjekkia i den første runden av turneringen.
I den ene semifinalen var det norske innslag på begge banehalvdeler. Team Esbjerg med Emily Stang Sando og Kari Aalvik Grimsbø i kassa var vertskap for ungarske Féhérvar som trenes av Emilys tidligere trener i Flint, Pål Oldrup Jensen. Team Esbjerg har gjennomført en god sesong i Danmark og er i skrivende stund nær en semifinaleplass i det danske sluttspillet, men mot det som på klubbens hjemmeside, kalles et fysisk sterkt og bevegelig Féhérvar strakk ikke danskene til. Team Esbjerg består av mange rutinerte spillere så vi vil på ingen måte dømme dem ut av turneringen, selv med tap på egen hjemmebane. Danskene kaller sin egen liga verdens beste, det spørs om den ikke har fått en seriøs utfordrer i den ungarske. Féhérvar endte på 7. plass langt bak topplagene Györ og FTC Budapest.

Den andre semifinalen er helrussisk, også en liga å se opp for. Denne sesongen ble Dinamo Volgograd nektet start i Champions League på grunn av administrativt rot, derfor var det ingen russiske lag med der. I de to andre turneringene Russland er med har de slått hardt tilbake, med fire lag i semifinalene.
Olga Medvedevas gamle klubb Astrakahnochka satser hardt på å nå toppen i russisk håndball og viste seg langt sterkere enn Lada i egen hall. Det endte 31-24, noe som gir et godt utgangspunkt foran returoppgjøret, men avgjort det definitivt ikke.

Challenge Cup
Galytchanka-Lviv- H 65 Höör (22-29/ 25-29) 47-58
Issy Paris Hand- Mios Biganos 31-24

I den laveste rangerte turneringen hvor lagene fra de 7 best rangerte nasjonene I Europa ikke deltar, deriblant Norge er det duket for fransk seier I år. Det franske forbundet glemte å melde på lagene som ikke skulle kvalifisere til, eller delta i Champions League til Cupvinnercupen og EHF Cup. De fikk dermed tillatelse til å delta i Challenge Cup og har to meget skarpe kandidater i den ene semifinalen.

«Norske» Issy Paris, med Pernille Wibe, Stine Bredal Oftedal og Charlotte Mordal i sine rekker vant 31-24 i første oppgjør mot Mios Biganos i Paris, og må finne seg i å være store favoritter før returoppgjøret til helgen. Issy ligger på tredje plass i ligaen, 13 poeng foran Mios Biganos. De to kampene de har spilt mot hverandre i serien har vært helt jevne. Den første kampen endte 31-30 i Paris. Kamp nummer to klarte ikke å skille lagene- 26-26.

Svenske H 65 Höör spilte seg til finale allerede denne helgen etter to hjemmekamper mot ukrainske Galytchanka-Lviv. Finalekampene kommer nok til å bli langt tøffere, men det er veldig artig å se svensk suksess i europeisk kvinnehåndball på klubbnivå, i tillegg til sterke Sävehof.