Avgjørelsens time i Europa – Larvik

Avgjørelsens time i Europa

Mai er måneden hvor de nasjonale mesterne blir kåret rundt omkring i Europa, og med det kan vi danne oss et bilde av hvordan høstens Champions League blir seende ut. Vi har tatt en titt på ligaene i de nasjonene hvor det er litt kamp om å bli mester. Her hjemme vant Larvik alt også denne sesongen. Det sender Larvik til høstens Champions League. Andre steder er fortsatt spenningen stor.

Ungarn:
I Ungarn ble det reprise på fjoråret. Györ og FTC Budapest tok seg enkelt frem til finalespillet. Der vant Györ begge kampene relativt enkelt. Første kamp i Budapest endte med syvmålsseier 32-25 i returoppgjøret i Györ ble det 30-25. Györ gjorde rent bord denne sesongen. Seriemester, Cupmester og vinner av Champions League. FTC blir Ungarns andre representant i CL-sammenheng og kan nå gruppespillet via kvalifisering.

Danmark:
I Danmark startet finalespillet mellom FC Midtjylland og Viborg på selveste 17. mai. FCM vant hjemmekampen 25-23. Onsdag 20. mai spilles returen i Viborg. Sammenlagtvinneren blir dansk mester, og tar direkteplassen i gruppespillet i Champions League. Nummer to tar kvalikplassen.

Tyskland:
Thüringer har nok en gang blitt tyske mestere. Det er klart to runder før slutt i mesterskapsserien som spilles mellom de seks beste lagene etter grunnspillet. Thüringer er nå 10 poeng foran Leipzig som ligger på en trygg andre plass. Thüringer spiller Champions League. Leipzig spiller kvalifisering dersom Tyskland blir tildelt ekstra plass i turneringen. Det er det kun Danmark og Ungarn som har fra før.

Frankrike:
I Frankrike ble semifinalene avgjort denne helgen, det ikke uten dramatikk og en liten overraskelse.
Metz har vært Frankrikes klart beste lag de siste sesongene, men i semifinalekampene mot Havre AC havnet de i skikkelig trøbbel. Den første kampen i Le Havre endte med tap 27-26, og med 11 minutter igjen å spille i returoppgjøret i Metz lå hjemmelaget under med 24-18 og syv må totalt. Det skal jo ikke la seg gjøre å snu dette, men undrenes tid er tydeligvis ikke forbi; med noen få sekunder igjen av kampen scoret den nederlandske landslagsspilleren Yvette Broch målet som ga 26-25 og sammenlagt seier etter bortemålsregelen.

I den andre semifinalen mellom Fleury Loiret og Issy Paris, med Perinille Wibe, Stine B. Oftedal og Charlotte Mordal på laget, var førstnevnte lag favoritt til avansementet. Issy Paris ristet av seg skuffelsen over å ha tapt finalen i Challenge Cupen i forrige uke med å slå hardtsatsende Fleury i begge kampene- 27-22 og 27-23. Vinneren av finalen spiller Champions League. Nummer to kan håpe på en kvalikplass.

Sverige:
Her har man akkurat avsluttet semifinalespillet og er klare for den store finalen i et fullsatt Malmø Arena lørdag 24. mai. Det vil si med 12500 tilskuere på plass. Der vil Sävehof være tidenes favoritt mot Skuru. Svenskene avgjør altså hele sesongen i en finalekamp. Vinneren spiller Champions League.

Russland:
Dinamo Volgograd og Lada Togliatti er i gang med finalespillet som avgjøres via best av fem kamper. Dinamo slo ut Zvezda og Lada slo ut Rostov-Don i semifinalene. De to første finalekampene ble spilt i Volgograd. Der vant Dinamo den første etter 7-meters konkurranse 5-4 etter 29-29 ved full tid. Kamp nummer to vant bortelaget Lada med 29-27. De to neste kampene spilles i Togliatti førstkommende onsdag og torsdag. Dersom et av lagene vinner begge kampene er de russiske mestere og CL-deltager kommende sesong. En seier til hver og det hele avgjøres i en siste kamp i Volgograd noen dager senere.

Romania:
I Romania er man inne i et noe innviklet sluttspill. I øyeblikket ser det ut til at Camilla Herrems nye klubb HCM Baia Mare ligger best an til å bli nasjonens CL-representant. Bak Baia Mare befinner ASC Corona Brasov seg. Ingenting er avgjort ennå, sluttspillet pågår hele måneden.

Spania:
Bera Bera vant seriegullet for andre år på rad, tre poeng foran Rocasa Gran Canaria. Denne sesongen måtte baskerne finne seg i å avgi fem poeng.

Kroatia:
Her kan det fort bli et sceneskifte etter denne sesongen. Podravka har til nå vært det totalt dominerende laget i Kroatia. Nå har de blitt utfordret av Lokmotiva Zagreb som med to runder igjen å spille av mesterskapsserien leder med to poeng på Podravka. Lagene møtes i siste runde i Zagreb. Der må Podravka revansjere 25-22 nederlaget på egen hjemmebane for å gå til topps. Kampen spilles 24. mai.