Norge beste EM-nasjon – Larvik

Norge beste EM-nasjon

Europamesterskapet i håndball kom på menyen i 1994 og spilles annethvert år. De ti første mesterskapene har blitt dominert av Norge og Danmark som til sammen har vunnet åtte av de ti mesterskapene som har blitt arrangert til nå.

Norge beste nasjon

Danskene vant de to første mesterskapene som ble arrangert. I 1994 slo man vertsnasjonen Tyskland i finalen. To år senere var danskene selv arrangører og slo Norge 25-23 i finalen. Danskene startet EM-historien klart best, men det er Norge som topper medaljestatistikken totalt.

1998

Norge har vunnet 5 titler. Den første i 1998 hvor det var generasjonen med Tonje Larsen, Kjersti Grini & co som var på vei mot sitt toppnivå. Norge gikk feilfritt gjennom mesterskapet som endte med finalekamp mot revansjesugne dansker. Norge knuste Danmark med 28-19 i innledningspuljen. Finalekampen i Amsterdam ble avgjort etter en bunnsolid første omgang som sendte Norge til pause med ledelse 13-7. Kampen endte med norsk seier 24-16. Året etter sørget denne generasjonen for at Norge ble verdensmestere for første gang. Ingen har vel glemt jubelscenene fra Lillehammer i 1999?

2000

Til mesterskapet i Romania i 2000 kom tittelforsvarer Norge med bortimot et helt nytt lag. Inn kom «80-generasjonen» med blant Gro Hammerseng og Karoline Dyhre Breivang i rekkene- en generasjon som etterhvert skulle komme til å dominere i samtlige internasjonale turneringer- OL, VM og EM.

I 2000 var denne gjengen veldig ferske, men overrasket allikevel mange med en frisk innsats i gruppespillet, hvor Norge endte på tredjeplass kun et poeng bak semifinalelagene Ukraina og Romania. Tolv lag deltok i 2000 og Norge la seg til slutt midt i haugen på en sjetteplass etter å ha tapt kampen om 5. plassen mot Frankrike med 23-19. Ungarn gikk til topps etter finaleseier mot Ukraina.

2002

I 2002 ble turneringen arrangert i Danmark med 16 lag i feltet, og med Norge tilbake i favorittsjiktet. Norge startet med uavgjort mot et spansk lag som endte sist i gruppen. Norge slo tilbake med seire mot Russland og Tyskland. Det holdt til gruppeseier og full pott inn i mellomspillet. Der ble det tre strake seire mot henholdsvis Tsjekkia, Slovenia og Ungarn. Frankrike måtte gi tapt i semifinalen mot et solid norsk forsvar som kun slapp inn 16 baklengs. I finalen ventet vertsnasjonen Danmark som med en solid og taktisk klok sluttspurt kunne juble for seier 25-22.

2004

Ungarn var vertsnasjon i 2004 og blant favorittene til gullet. Den drømmen brast mot Norge i semifinalen, der Norge leverte tidenes knock out i semifinalesammenheng- 44-29. Mesterskapet ble starten på en åtteårsperiode hvor Norge til slutt var regjerende mestere i alt. Norge slo Danmark 27-25 i finalen. Danmark kom til mesterskapet som nybakte olympiske mestere, men for deres del ble dette mesterskapet slutten på en gullperiode som i praksis startet i 1994.

2006

I 2006 var det svenskenes tur til å arrangere EM. Norge startet reisen i Gøteborg og feide over Tyskland, Polen og Slovenia. Mellomspillet fortsatte med tre norske seire mot Ungarn, Østerrike og Makedonia. Frankrike måtte strekke våpen i semifinalen. I finalen ventet VM-spesialist Russland. Kampen ble først og fremst husket for den tidlige skaden på Gro Hammerseng og Kari Mette Johansens vanvittige ni mål på ni forsøk- og selvsagt for gullmedaljen Norge vant via sluttresultatet 27-24.

2008

Året 2008 var også et OL-år og Norge kom til EM i Makedonia som fersk mester fra Beijing. Norge trøblet litt mot Spania i åpningskampen som endte 21-21, men to utklassingsseire mot Ukraina og Portugal sendte Norge tilbake på gullsporet. I mellomspillet vant Norge over Romania, Ungarn og Danmark. Etter det ble Russland senket med 24-18 i semifinalen. I finalen ventet det et nytt møte med Spania og de fleste trodde på nok en jevn kamp mellom de to lagene. Det ble det ikke. Norge rundspilte spanjolene og vant til slutt 34-21- den største seiersdifferansen i en finale i turneringens historie.

2010

Danmark og Norge stod som verter for mesterskapet i 2010. Norge innledet med tre strake gevinster mot Ungarn, Frankrike og Slovenia i Håkons hall på Lillehammer. Mellomspillet startet med et aldri så lite sjokk. Sverige slo Norge relativt enkelt med 24-19. Norge slo tilbake med to kalasseire mot Ukraina og Nederland og reiste til Herning for å møte Danmark i semifinalen. Jyske Bank Boxen var fylt til randen med 12000 tilskuere- de langt fleste danske og Norge ble møtt med tidenes pipekonsert da de entret banen. Det forstyrret ikke Norge i det hele tatt som enkelt feide over danskene med 29-19. I finalen tok Norge revansje mot Sverige og vant til slutt 25-20 over turneringens overraskelseslag.

2012

Nederland trakk seg som arrangør kort tid før mesterskapet. Serbia overtok rollen som arrangør noe som sikkert gledet nabolandet Montenegro, for de gikk helt til topps i mesterskapet etter en utrolig dramatisk finalekamp mot Norge. Montenegrinerne var meget revansjesugne etter å ha tapt finalekampen i OL i London mot Norge med 26-23. Finalekampen i Serbia ble en vanvittig kraftprøve for begge lag, og det var noe overraskende at det var Montengro som holdt ut lengst. Når den fjerde ekstraomgangen ble blås av kunne Montenegro juble for 34-31 og den unge nasjonens første EM-tittel i håndball.

 Medaljeoversikt

Nasjon Gull Sølv Bronse Totalt antall
1 Norge 5 3 1 9
2 Danmark 3 2 0 5
3 Ungarn 1 0 3 4
4 Montenegro 1 0 0 1
5 Russland 0 1 2 3
6 Spania 0 1 0 1
6 Tyskland 0 1 0 1
6 Sverige 0 1 0 1
6 Ukraina 0 1 0 1
10 Frankrike 0 0 2 2
11 Romania 0 0 1 1
11 Østerrike 0 0 1 1