EM-lagene – Larvik

EM-lagene

Fjorårets VM i Serbia ga oss en indikasjon på at nivået i toppen av internasjonal kvinnehåndball er jevnere og bredere enn noen gang tidligere. I perioden 1994 frem til siste mesterskap har det vært ett til tre lag som har vært fullstendig dominerende på toppen. Norge og Danmark har vært «EM-dronningene», mens Russland lenge tok seg av VM. Slik er det ikke lenger. Nå kan langt flere lag drømme om minst semifinale og medaljer. Vi har tatt en titt på gruppene i det kommende mesterskapet. I dag tar vi en titt på gruppe A.

Før vi starter analysen av de forskjellige lagene vil vi understreke at en del av deltagernasjonene ennå ikke har meldt inn de offisielle troppene til mesterskapet. Det skjer sannsynligvis ikke før på teknisk møte til helgen. I noen tilfeller venter noen av lagene på avklaringer rundt skadede spillere, mens andre ikke har kuttet helt ned til 16 spillere ennå. Det hører med at lagene kan skifte ut spillere etter gruppespillet.

Gruppe A
Ungarn, Spania, Russland og Polen

Denne gruppen spilles i nye Audi Arena i Györ og blir utrolig spennende å følge. Ungarn, Spania og Russland har alle vært med i toppen internasjonalt i en årrekke, men før dette mesterskapet kan det stilles mange spørsmål om lagenes kapasitet pr.2014. Polen var plutselig tilbake i mesterskap og i toppsjiktet under fjorårets VM, der Alina Wojtas & co endte på en flott fjerdeplass.

Ungarn er vertsnasjon sammen med Kroatia og vil nok få et løft på grunn av det. Karl Erik Bøhn og hans norske regime løftet Ungarn tilbake til toppsjiktet under EM i Serbia i 2012, der laget endte opp med bronsemedaljer, det etter å ha bommet på kvalifiseringen til VM i Brasil i året før. i 2013 så vi et Ungarn uten like mye slagkraft. Det ble to tap innledningsvis mot Tyskland og Romania i VM. Kvartfinalen mot Brasil ble utrolig spennende, men det var den blivende verdensmesteren som trakk det lengste strået til slutt og vant 33-31 etter ekstraomganger.

Denne utgaven av Ungarn vil komme til å savne sin aller største stjerne; Anita Görbicz. Hun er gravid og i hennes fravær vil det hvile et stort ansvar på Zsuzsanna Tomori og Zita Szucsanszki fra FTC Budapest. To spillere som denne sesongen ikke har blitt matchet på høyeste nivå i Champions League med klubblaget FTC, samt Aniko Kovacics fra Györ. Ungarns nest største utfordring er at de ikke har funnet noen fullverdige arvtagere etter Katalin Palinger på målvaktsplassen. Det hviler et stort ansvar på Orsoyla Herr fra Györ og Eva Kiss fra Fehérvár. To målvakter som varierer voldsomt i prestasjonene.

Selv uten Anita G bør Ungarn definitivt ha som mål å komme til Hovedrunden med poeng. De to mesterskapene i Serbia har vist oss at det å ha hjemmepublikum i ryggen kan løfte et lag til nye høyder.

Spania

Hva står Spania for i 2014? Det er ikke helt enkelt å bli klok på. Spanjolene spilte EM-finale mot Norge i 2008. Der fikk man storstryk, men det viste oss at noe var på gang. I VM i 2009 spilte man seg frem til bronsefinale, også denne gang med Norge som motstander, og nok en gang ble det tap. EM i 2010 endte med fiasko i Hovedrunden. Spania endte sist i sin gruppe. I VM i Brasil slo Spania hardt tilbake med en tredjeplass bak Norge og Frankrike. Det gjentok de i OL i London året etter. Noen måneder senere endte EM i Serbia med et nytt mageplask og sisteplass i Hovedrunde gruppe 1. I siste VM i Serbia så spanjolene ut til å være tilbake i slag. Innledningsvis ble det tap mot Norge i åpningskampen, men etter det fulgte man opp med fire strake seire, før det ble bråstopp i åttendelsfinalen mot Ungarn.

Spania stiller med et rutinert lag til mesterskapet, men om det er et godt tegn vites ikke. Det er nemlig mange av de samme navnene som går igjen fra tidligere mesterskap i denne troppen, og de siste europamesterskapene har vært tøffe for Spania.

Det er fortsatt spillere som Alexandrina Barbosa, Nerea Pena, Marta Mangue, Eli Pinedo, Carmen Martin og målvakt Silvia Navarro som må dra det tyngste lasset. Sistnevnte sliter med en liten fingerskade, men bør være klar til mesterskapet.

Venstreback Lara Gonzales Ortega fra franske Metz må sees på som et friskt pust blant disse rutinerte ringrevene. Dersom denne gjengen er i form til å stå et langt mesterskap kan Spania nok en gang havne blant de beste, men det er svært få av deres spillere som er matchet i Champions League denne sesongen. Det tror vi ikke er spesielt positivt med tanke på å stå løpet helt ut. Denne gangen er det ingen enkle matcher underveis, i motsetning til i VM. De to foregående europamesterskapene har vist oss at det ikke passer Spania veldig godt!

Russland

Russerne har virkelig rotet det til de siste årene. En nasjon som var i favorittsjiktet til samtlige internasjonale mesterskap bare for inntil noen få år siden har nå havnet i en slags utfordrerrolle. Under Jevgenij Trefilovs ledelse vant Russland blant annet VM-gull i 2001, 2005, 2007, 2009. Etter OL i London i 2012 hvor Russland ble slått ut i kvartfinalen av Sør Korea hadde man tydeligvis sett seg lei på «brumlebassens» sviktende resultater og elendige humør i den russiske leieren. Ryktene gikk om at russerne nå ville ha utenlandsk innflytelse på trenerbenken. Det ble det ikke noe av. I stedet endte man opp med hans assistent Vitaly Krokhin som sjef. Hans første tur med laget endte med en skuffende 6. plass i EM i Serbia noen måneder etter OL.

Bunnivået i hans korte regjeringstid ble nådd da Russland ikke maktet å kvalifisere seg til VM i Serbia året etter. Det skjedde etter at noen av stjernespilleren takket nei til deltagelse i kvaliken mot Nederland. Russland vant 27-26 i Rotterdam, men i returoppgjøret i Rostov gikk man fullstendig på trynet og tapte 33-21 foran egne fans.

Krokhin tok sitt ansvar og forlot posten som landslagstrener umiddelbart etterpå. Jakten på ny trener tok ikke veldig lang tid, og valget falt nok en gang på gode gamle Trefilov.

Hvilke spillere han velger å ta med seg til Ungarn er fortsatt ikke helt bestemt. Russland varmet opp med to kamper mot sin tidligere nemesis Nederland sist helg. Det endte med tap 27-25 og uavgjort 29-29. Russerne stilte med en tropp med en god blanding av unge og lovende samt en del erfarne og kjente navn. I den troppen var det åpenbart mye kvalitet med navn som Ekaterina Davydenko (Baia Mare), Irina Bliznova (Lada), Anna Sen (Györ), Olga Chernoivanenko (Vadar), Ksenia Makeeva (Baia Mare) samt flere andre med fartstid på landslaget. I tillegg har 19-åringen Daria Dmitrieva fra Dinamo Volgograd hatt sitt gjennombrudd i Champions League denne sesongen med et snitt på 6 mål pr kamp fra sin bakspillerposisjon.

Spørsmålet er om Trefilov lar jentene få fred nok til å prestere. I tidligere turneringer har han byttet ut spillere på løpende bånd etter en feil, et bomskudd eller en dårlig vurdering. Det fungerte muligens for noen år siden da Russlands lag var besatt av en haug av de beste spillerne i verden- slik er det ikke lenger!

Polen

Polen er et land med stolte håndballtradisjoner, men på kvinnesiden har man ikke imponert nevneverdig på den internasjonale scenen fra 1994 da EM ble innført frem til desember 2013. Da ble Polen den helt store overraskelsen i mesterskapet, sammen med det at Brasil gikk helt til topps, må man muligens legge til. Polen satset nytt før mesterskapet der de lot danske Kim Rasmussen overta styringen over landslaget. Det gjorde slutt på en ørkenvandring som hadde pågått i fem år. Polens siste opptreden i et mesterskap før VM i Serbia var i VM i Frankrike i 2007 der man endte midt i haugen på en 11. plass. Deretter bommet man i kvalifiseringen til samtlige turneringer i perioden frem til det nevnte mesterskapet i fjor. Innledningsvis tapte man mot Norge og Spania, men gikk videre til åttendelsfinaler etter ventede seire mot Paraguay, Argentina og Angola. Ikke noe hokus pokus ved de resultatene. Troen på et godt resultat kom etter en vanvittig snuoperasjon mot Romania i åttendelsfinalen hvor man gikk fra 22-26 til 31-29 i løpet av de siste 12 minuttene av kampen.  Deretter måtte Frankrike vike med 22-21 i kvartfinalen, før Serbia ble for sterke og vant 24-18 i semifinalen. Bronsefinalen mot Danmark endte også med tap- 30-26. Men en oppløftende fjerdeplass ga Polen tro på fremtiden.

I denne gruppen tror vi at Polen vil få det tøft. Mye kommer til å avhenge av formen til bakspillerne Karolina Kudlacz fra Leipzig og Alina Wojtas samt veteranen Karolina Siodmiak som nå er tilbake i polsk håndball etter en del år i Frankrike.

Denne gangen ser det ut til at de må klare seg uten sterke Kinga Byzdra fra Buducnost. Rapportene forteller at hun er ute med en fingerskade og ikke rekker mesterskapet.

Tre av fire lag går videre til Hovedrunden og vi tror at Polen må holde Spania bak seg på tabellen for at det skal bli en realitet.