EM- gruppe C – Larvik

EM- gruppe C

Nok en utrolig spennende gruppe med en samling nasjoner som alle «har noe på gang». Gruppen spilles i Varazdin i Kroatia og er vertsnasjonens egen gruppe. Selv om den ikke krysser Norges vei i Hovedrunden vil den by på utrolig mange spennende oppgjør.

Vi minner om at lagene ennå ikke har meldt inn sine endelige tropper til turneringen, men at vi føler at vi sitter med en god nok oversikt til å vurdere lagene på en fullverdig måte.

Gruppe C
Kroatia, Sverige, Tyskland og Nederland

Kroatia

Kroatias kvinnelandslag har i mange år levd i skyggen av det suksessfulle herrelandslaget som har vært en maktfaktor innen håndballen siden OL-gullet i 1996. Nå er det mye som tyder på at kvinnene snart kan få noen solstråler i ansiktet de også, selv om man pr. dato aldri har vært inne blant de fire beste i et mesterskap. Årsaken til at vi har tro på gode resultater denne gangen er at Kroatia nå har en generasjon hvor mange er på høyden av sine karrierer, som i tillegg spiller for nasjonale og internasjonale toppklubber som matches i Champions League.

Andrea Penezic (28) er lagets stjernespiller som til daglig tjenestegjør i WHC Vardar i Makedonia. Hun har for en gangs skyld vært skadefri over tid og hun har vært i knallform under høstens Champions League. Hun er sannsynligvis mesterskapets beste distanseskytter, i tillegg er hun smidig og fintesterk.

Rundt henne befinner det seg flere rutinerte ringrever som bakspillerne Miranda Tatari (Podravka), Sonja Basic (Metz), Lidja Horvath (Lokomotiva Zagreb) og Kristina Elez(Podravka). Maja Zebic (WHC Vardar) og Anita Gace (Dinamo Volgograd) utgjør rutinen på henholdsvis venstre og høyre kant og inne på linja finner vi Vesna Milanovic-Litre som nå er kollega med Heidi Løke i Györ og Katarina Jezic som er tilbake i Kroatia etter et par sesonger i Buducnost.

Bakerst kan man velge mellom tre toppmålvakter. Marta Zderic har lenge vært ung og lovende. Nå har hun blitt 24 år gammel og denne sesongen har hun hatt sitt ordentlige gjennombrudd i Champions League for Buducnost. Jelena Grubisic ble hentet til Györ fra Krim i sommer som erstatter for Katrine Lunde.  Hun har variert litt i prestasjonene, men hennes rutine og høye toppnivå gjør at kroatene er vel forspent på den plassen. Ivana Jelcic fra Lokomotiva Zagreb blir nok den som må vike dersom Kroatia stiller med to målvakter til mesterskapet, men skulle det skje noe underveis er hun mer enn god nok til å steppe inn.

Sist helg viste Kroatia seg frem i to kamper mot Montenegro, en av de største favorittene før EM drar i gang. Resultatene fra de to kampene ga beskjed om at Kroatia bør tas på alvor. Montenegro ble utklasset med 28-19 i den første kampen. Returoppgjøret ble jevnere og endte med kroatisk gevinst 27-26.
Det bør altså ikke være noe i veien med selvtilliten til Kroatia når de starter EM. Med et entusiastisk hjemmepublikum i ryggen kan dette gå langt!

Sverige

Nok en nasjon hvor herrene i lang tid «has stolen the thunder», men med mange gode juniorårganger og en meget ambisiøs klubb i Sävehof har svenskene sakte men sikkert nærmet seg toppen i kvinnehåndball også, med sølvmedaljene fra EM i Danmark og Norge som det foreløpige høydepunktet. Før den tid var en 6. plass under VM i 1993 det beste resultatet et svensk kvinnelandslag hadde levert. Den «nye tiden» startet med at klubblaget Sävehof begynte å bite fra seg ute i Europa.
I en lang periode var det knapt et svensk lag å se i europacupsammenheng, før Sävehof entret Champions League i høsten 2007. Det åpnet muligens øynene til klubbene utenfor Sveriges grenser, for etter dette økte eksporten av svenske håndballspillere drastisk. Der finner man også noe av forklaringen på Sveriges oppblomstring internasjonalt, samtidig som at Sävehof stadig lykkes bedre og bedre ute i Europa, selv om de muligens står får den største eksportandelen selv.

I troppen på 16 spillere som Thomas Sivertsson og danske Helle Thomsen har tatt ut til mesterskapet er det kun plass til 6 spillere fra den svenske ligaen- fem fra nevnte Sävehof og en fra Skøvde HF. Øvrige spillere befinner seg i utlandet hvor den danske ligaen har det største innslaget med syv spillere. De tre siste i den troppen har fordelt seg i Frankrike, Romania og Tyskland.

Sverige kommer til EM med en av de bredeste troppene i mesterskapet. De har ikke vært nevnt først når man snakker om utfordrere til tittelen, men det er et lag som kan slå samtlige lag i mesterskapet dersom nøkkelspillere som Isabella Gulldén (Viborg), Linnea Torstensson (CSM Bucuresti), Jamina Roberts (Team Tvis Holstebro) og Jenny Alm (Sävehof) treffer med formen.

Og formen ser det ikke ut til å være noe i veien med. Sverige varmet opp til mesterskapet med to overbevisende kamper mot verdensmesterne fra Brasil, sistnevnte riktignok uten sin stjerne Eduarda Amorim som er ute med korsbåndskade. Svenskene vant 35-27 og 26-20.

Sverige med sitt bunnsolide forsvar blir tøffe å bryte ned for enhver motstander i dette mesterskapet.

Tyskland

Tyskland gikk til topps i VM i Norge i 1993. Siden den gang har ikke tyskerne veldig mye å vise til når vi snakker om medaljefangst. Det ble sølv på Tyskland i Em i 1994 og VM i 1997 ga en bronsemedalje, men utover det kan Tyskland kun vise til en håndfull 4.plasser i internasjonale mesterskap. Tyskland har deltatt i samtlige EM og VM siden 1993. I samme periode har Tyskland kun kvalifisert seg til to OL- Atlanta i 96 og Beijing i 2008 med en 6.plass i Atlanta som beste resultat.

I VM i Serbia i fjor så tyskerne utrolig bra ut innledningsvis med fem strake seire. I åttendelsfinalen måtte Angola vike med 29-21, men i kvartfinalen mot Danmark var det stopp med tap 28-31 mot Danmark.

Resultatene tilsa allikevel at Tyskland med tidligere Sola-trener, danske Heine Jensen har noe på gang. Jensen tok over laget i mars 2011 og i hans tid har Tyskland stadig beveget seg i riktig retning. Holdningen har, om vi tør å si, noe mer «skandinavisk». Før kunne tyskerne gi litt blaffen når det gikk litt imot, nå ser vi en gjeng som jobber hardt for hverandre hele veien.

Det store spørsmålet for tyskerne før oppstart er om Susann Müller rekker å bli frisk. Györ-spilleren mistet store deler av høstens kamper pga. et fingerbrudd. Hun var helt fantastisk under VM i Serbia hvor hun ble turneringens toppscorer med 62 mål og helt klart hovedårsaken til Tysklands strålende innledning på den turneringen. Uten henne i troppen er laget klart svekket.

Når det er sagt har Tyskland fortsatt mye kvalitet i troppen. På målvaktsposten kan Tyskland velge mellom tre toppmålvakter hvor Clara Woltering fra Buducnost er trioens mest meritterte, men både Katja Schülke fra Leipzig og Jana Krause fra Thüringer har storspilt i Champions League i høst.
Blant utespillerne befinner det seg også mange spennende og etterhvert rutinerte typer. Skytteren Nadia Nadgornaja fra Thüringer var nylig med på å senke storklubben Vardar i Champions League med sine 8 scoringer. Venstre back Saskia Lang fra Leipzig har hatt sitt gjennombrudd i Champions League denne høsten. Hun ligger plassert som nummer tre på toppscorerlisten i turneringen etter gruppespillet. Av de andre spillerne på laget er nok linjespiller Anja Althaus den mest kjente for folk flest etter et par sesonger i Viborg. Nå spiller hun for Vardar i Makedonia.

Tyskland bør ta seg videre til Hovedrunden sammen med Kroatia og Sverige. Vi tror rett og slett at den endelige tabellen for denne gruppen blir lik den rekkefølgen de har blitt presenter her.

Nederland

Fra 1986 til 1998 var Nederlands landslag helt ute av det gode selskap. Under opptakten til sitt eget EM i 1998 startet man et prosjekt via landets olympiske komite hvor målet var å klatre mot toppen internasjonalt. I 98 endte det med en beskjeden 10. plass. Den nederlandske ligaen var ikke god nok til at spillerne kunne ta skrittet videre. Derfor ble de beste spillerne tilbudt som pakkeløsninger til klubber i Europa. GOG Gudme i Danmark var først ut til å nappe på det da de hentet inn spillere som Natasja Burgers, Olga Assink og Monique Feijen.

Det ble starten på en periode hvor Nederland oftere og oftere kvalifiserte seg til mesterskap. Nasjonens beste plassering i et mesterskap til nå er 5. plassen fra VM i Russland i 2005. Den lengste mesterskapstørken varte fra etter EM i 2006 frem til EM i 2010. Den nye generasjonen i Nederland sørget for at Russland misset VM i Serbia i 2013, selve mesterskapet endte med en 13. plass for de oransje.

Nederland presenterte en tropp på 17 spillere før mesterskapet. I den finner vi mange relativt unge spillere. Kun 2 av de 17 har spilt mer enn 100 landskamper, hvor 9 av spillerne ennå ikke har nådd 50.

Tretten av spillerne oppholder seg i utenlandske klubber, hvor Nycke Groot fra FC Midtjylland er den største stjernen av dem alle. Hun er en av de alle beste playmakerne på markedet og var fantastisk god for FCM i forrige sesong da de tok seg frem til Final4 i Champions League. Estavana Polman (22) fra Team Esbjerg i Danmark er definitivt en spiller på vei opp. Hun slo igjennom som storscorer i Danmark for SønderjyskE for et par sesonger siden og er nå en viktig del av Esbjergs jakt på tronen i Danmark.

Grundigligaen er også representert i den nederlandske troppen. Både Jessy Kramer og Lynn Knippenborg fra Vipers Kristiansand befinner seg blant de 17 nominerte.

Nederland skal på ingen måte undervurderes i dette selskapet. De avsluttet oppkjøringen til EM med en seier og en uavgjort mot Russland.