EM- gruppe D – Larvik

EM- gruppe D

Vi er kommet frem til vår siste presentasjon av gruppene under årets EM i håndball- gruppe D, med Montenegro, Frankrike, Serbia og Slovakia. Førstnevnte er ofte nevnt som en av forhåndsfavorittene, mens sistnevnte gjør come back i EM etter en 18 års ørkenvandring uten mesterskapsdeltagelse.

Gruppe D- Osijek

Montenegro

Montenegro er regjerende europamester og er av mange nevnt som en vinnerkandidat før EM i Ungarn og Kroatia. Montenegro har kort fartstid i mesterskap. Etter at nasjonen ble selvstendig sommeren 2006 har den lille nasjonen med drøye 666.000 innbyggere markert seg kraftig som håndballnasjon på kvinnesiden de siste årene.

Det drøyde frem til 2010 før de klarte å kvalifisere seg til et mesterskap da de overrasket med en fin 6. plass under EM i Danmark og Norge. De endte på tredjeplass i sin Hovedrundegruppe, likt på poeng som semifinalist Romania. Den gangen var det verdens beste håndballspiller Bojana Popovic som gikk i front for Montenegro. I VM i 2011 endte det med en beskjeden 10.plass, før det hele løsnet for Montenegro. I 2012 ble det OL-sølv bak Norge, før man gikk helt til topps under EM i Serbia 2012, nå uten Bojana Popovic på laget.  I VM i Serbia så vi et noe mett Montenegro som til slutt endte opp som nummer 13.

Klubblaget Buducnost med trener Dragan Adzic i spissen har vært nøkkelen til nasjonens suksess. De fleste og de beste spillerne har holdt seg der og våren 2012 gikk de til topps i Champions League for første gang. I våres endte det med sølvmedaljer i verdens beste klubbturnering og i år er de muligens den største favoritten til å gå til topps igjen. De siste sesongene har klubben avgitt enkelte store navn til andre klubber, men samtidig har stjernen Katarina Bulatovic vendt tilbake igjen.

Når det er sagt vil vi nok påstå at klubblaget er bedre enn landslaget. Rumenske Cristina Neagu og serbiske Dragana Cvijic utgjør mye av slagkraften i klubblaget. Det finnes naturlig nok ikke erstattere for to av verdens beste spillere i Montenegros tropp. At målvaktene Clara Woltering og Marta Zdereic også spiller for andre nasjoner gjør ikke saken noe bedre.

Det er nok til at Montenegro i våre øyne ikke er noen storfavoritt til dette mesterskapet, men med en blanding av stjernespillere som nevnte Bulatovic, Milena Knezevic og Radmila Petrovic i laget, sammen med hardtarbeidende spillere som f.eks. Suzana Lazovic og Majda Mehmedovic er det fortsatt mye kvalitet igjen.

Spørsmålene er allikevel mange når man sammenligner med styrkene i klubblaget. Holder målvaktene godt nok nivå? Vil Lazovic klare å fylle tomrommet etter Cvijic og har man en venstre back som kan briljere på samme måte som Neagu? Neppe, men dersom Montenegro bretter opp ermene og jobber like hardt som i OL og Em i 2012 kan det fortsatt gå hele veien.

Frankrike

Under Olivier Krumbholz sin ledelse var Frankrike et skikkelig mesterskapslag. Før mesterskapene, og innledningsvis i turneringene så de ofte slakke ut, men når de fikk kniven på strupen når avgjørelsen nærmet seg våknet de alltid opp fra dvalen. Det ga et VM-gull i 2003 og tre VM-sølv i 1999, 2009 og 2011. I EM-sammenheng fikk Krumbholz & co med seg to bronsemedaljer i 2002 og 2006.

Etter et litt skuffende OL i London som endte med en 5. plass og en svak 9. plass under EM i Serbia var det duket for et trenerskifte. Alain Portes fikk oppgaven med å re-starte landslaget. Hans første mesterskap som var VM i Serbia i fjor, endte med en 6. plass etter at Frankrike tapte for overraskelseslaget Polen i kvartfinalen.

Den franske ligaen produserer akkurat nå ekstremt mye talent, hvor de gode spillerne er fordelt i mange klubber. Når Alain Portes offentliggjorde sin tropp på 18 spillere før mesterskapet var det med hele 15 spillere fra den franske ligaen- fordelt på 9 klubber. Fire av de atten kommer fra toppklubben Metz som vi i Larvik har blitt kjent med i høst.

Nok en gang er vi spente på hva Frankrike kan by på. Det vi fikk se under Møbelringen Cup hvor Frankrike tapte for Norge og Danmark og slo et svakt Serbia var ikke til å bli klok på. Toppnivået er fortsatt meget høyt, men svingningene var altfor store i samtlige tre kamper.

Noe av årsaken til det kan være at lagets frontfigur Allison Pineau har spilt lite håndball i høst. Hun var ikke på banen for Vardar i Champions League i høst og etter noen uoverensstemmelser med klubbledelsen endte det hele med et klubbskifte til Krim i november. Hun orket ikke lange periodene av gangen på banen sist helg, men finner hun formen blir Frankrike nok en gang et lag å se opp for.

Frankrike har tre gode målvakter å velge mellom i Leynaud fra Vardar, Attingre fra Issy Paris og Glauser fra Metz. De har også to gode venstrekanter som er i stand til å finne på ting på egenhånd i Dembele fra Vardar og Badouin fra Metz. Det som kan bli utfordringen er mangel på rutine og erfaring i bakspillerrekka. Der er det kun nevnte Pineau og venstrehendte Lacrabere som har lang fartstid. Det kan man vel også si om Ayglon, men vi er ikke sikre på om hun er tilbake for fullt når det hele starter.

Frankrike er et mesterskapslag- ikke glem det!

Serbia

Serbias største prestasjon på håndballbanen ble vi vitne til i fjor da jentene tok VM-sølv på hjemmebane. Som selvstendig nasjon har laget tidligere vært som en parentes å regne i mesterskapssammenheng. Mesterskapet på hjemmebane i fjor var deres første deltagelse i et VM. I EM-sammenheng har Serbia vært å se i samtlige siden 2006, med 4. plassen på hjemmebane i 2012 som klart beste resultat.

Serbia slo som nevnt til og tok sølvmedaljene på VM på hjemmebane i fjor. Da var de på forhånd sett på som et mulig topp fire lag etter nettopp 4. plass i EM på hjemmebane året før. Denne gangen er det ikke like lett å plassere Serbia før mesterskapet, for det laget som var i Norge i forrige uke lignet ikke på VM-laget fra året før. Et høyt antall skader på nøkkelspillere har skapt usikkerhet rundt Serbias slagkraft før EM. Hele syv spillere ble igjen hjemme da Serbia dro til Norge, blant disse tre av verdens absolutt beste spillere, Andrea Lekic fra Vardar, Sanja Damnjanovic fra Viborg og Dragana Cvijic fra Buducnost. Alle tre helt avgjørende da Serbia tok sølv i fjor.

Nå sier ryktene at samtlige er tilbake i trening, sammen med flere av de andre skadede. Spørsmålet er om de holder et helt mesterskap denne gangen, nå uten hjelp fra et entusiastisk hjemmepublikum.

Slovakia

Slovakia ender sist i denne gruppen. Mer er det ikke å si om det. Slovakia deltok i tidens første EM i 1994. Det endte med en 12. og sisteplass. I VM i Østerrike og Ungarn året etter hentet slovakene en ny 12. plass. Siden den gang har Slovakia misset i kvalifiseringen til samtlige internasjonale mesterskap. Trener Dusan Poloz, med solid fartstid som trener i Norge, har en langsiktig strategi for sitt lag. Han tok over laget våren 2013 og traff på første kvalikforsøk der laget endte på 2. plass i sin gruppe bak Frankrike foran Island og Finland. Det ser muligens ikke så imponerende ut, men det hører med til historien at det poenget som skilte Slovakia og Island til slutt ble tatt på hjemmebane mot topplaget Frankrike. Det forteller at ingen bør ta lett på oppgaven når Slovakia står på motsatt banehalvdel. Denne gangen er Slovakias uttalte målsetting ikke resultatorientert, etter et så langt fravær fra mesterskap er det viktigste å skaffe seg erfaring og bli kjent med nivået slik at de kan ruste seg opp for mesterskapene som kommer senere.

Du skal være relativt interessert i sporten for å kjenne igjen navnene i Slovakias tropp. Venstre back Katarina Dubajova (35) er nok Slovakias største profil. Hun har spilt for VfL Oldenburg i Tyskland og Frederikshavn i Danmark. Nå oppholder hun seg i Alina Wojtas sin hjemby i Polen Nowy Sacz, der spiller hun for klubben Olimpie-Beskid Nowy Sacz.

Petra Benuskova (32) utgjør sammen med nevnte Dubajova en stor andel av rutinen i laget. Den rutinerte midtbacken bidro med 26 mål i kvalifiseringen, hvorav 5 i uavgjortkampen mot Frankrike. Varmereket er et lurt underarmsskudd som mange målvakter sliter med å finne ut av. Fra 2011 til i våres var hun en del av klubblaget Banik Most som vant Challenge Cup våren 2013- ledet av Dusan Poloz. Nå spiller hun for Stella Saint-Maur på det nest høyeste nivået i Frankrike.

Vi gleder oss over at Slovakia er tilbake i det gode selskap, men denne gangen tror vi at slovakene er tilbake i hjemlandet i god tid før de siste julekortene ankommer.

Gruppe A

Norges gruppe 

Gruppe C