Finalespesialistene – Larvik

Finalespesialistene

Seiersrusen etter søndagens EM-gull sitter fortsatt igjen i kroppen, selv om det har gått et par dager siden kaptein Karoline Dyhre Breivang løftet trofeet over hodet på podiet i Budapest- Norges 10. internasjonale tittel siden den første ble innkassert i Nederland i 1998. Larvik-spillere som har deltatt i finaler ser ut til å trives godt i finalekampene hvor Norge har gått helt til topss.

Norge har vunnet 6 EM, 2 OL og 2 VM i perioden fra 1998 til dags dato. Vi har tatt en titt på prestasjonene til Larviks egne spillere i de syv siste finalene hvor Norge har gått til topps. Der har de nemlig vist god form!
Vi understreker at vi selvfølgelig er klar over at håndball er en lagidrett, hvor de gode resultatene handler om mer enn hvem som satt ballen i mål, men det er uansett artig å se hva de som har representert klubben vår har bidratt med i målprotokollen i syv av de ti finalene Norge har vunnet. Det er ikke lite.

2014- EM i Ungarn og Kroatia

Norge- Spania 28-25

For en finale det ble! Akkurat denne må vi dvele litt ekstra ved. Norge så ikke ut som en vinner innledningsvis i kampen, det så vi alle, men det var heldigvis dagen da lagledelsen og spillerne klarte å løfte seg sammen.  Det var mange som gjorde jobben sin i løpet av de seksti minuttene. Lagledelsen med bytter på de rette tidspunktene, med påfølgende gode svar fra de som ble byttet inn. Vi kan som eksempel nevne lillesøster Riegelhuths innhopp og 7-meter redningene til Emily Stang Sando.

Når det er nevnt går det ikke an å komme utenom Larvik-spillernes bidrag i kampen. Linn-Kristin Riegelhuth Koren med 10 mål på 10 forsøk- en blanding av strålende kantskudd og bombesikre 7-metere under voldsomt press, og 10 poeng på VG-børsen, ja da blir du finalehelt! Nora Mørk ble kåret til banens beste spiller av en jury med sine 7 mål og 9 målgivende pasninger, slikt blir du også finalehelt. Legger vi på Sanna Solbergs forsvarsinnsats og 3 flotte mål ser vi at Larviks spillere produserte hele 20 av de 28 målene Norge endte opp med. I tillegg fikk også Karoline Dyhre Breivang æren av å være den første som fikk løfte EM-trofeet over hodet via sin rolle som kaptein for denne flotte gjengen. Det må alle som har hjertet i klubben få lov til å være litt ekstra stolte av synes nå vi.

2012- OL i London

Norge- Montenegro 26-23

Norge og Montenegro kjempet med livet som innsats I finalekampen. I Montenegro håpet man at Bojana Popovic skulle få oppleve karrierens desiderte høydepunkt ved å vinne OL-gull.  Isteden ble det Larviks Linn Jørum Sulland som stakk av med mye av glansen fra finalen. Linn ble toppscorer med 10 mål- 6 av dem fra distanse. Hennes prikkskyting var en av årsakene til at det normalt så pottetette montenegrinske forsvarsverket måtte tåle noen sjeldne sprekker. Da blir du naturlig nok stor finalehelt! Øvrige Larvik-spillere var Karoline Dyhre Breivang og Kari Mette Johansen, begge med 1 mål hver og Linn-Kristin Riegelhuth Koren med 3 mål.

2011-VM i Brasil

Norge – Frankrike 32-24

Larvik var representert med 5 spillere i en finale som ble Kristine Lunde-Borgersens store kamp der hun var god i begge ender av banen og ble Norges toppscorer med 6 mål. Larviks spiller var som vanlig med på å prege kampen. Linn Jørum Sulland fulgte tett bak KLB med 5 scoringer. Kampen huskes også som finaledebutant Amanda Kurtovics endelige gjennombrudd i landslagsdrakten med sine 4 mål på 5 skudd. Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth og Kari Mette Johansen har alle to streker bak navnet sitt i den offisielle kamprapporten.

2010- EM i Danmark og Norge

Norge-Sverige 25-20

I denne finalen måtte nødvendigvis finaleinnsatsen bli kraftig påvirket av spillere fra Larvik. Hele 9 av de 16 spillerne på kamprapporten tilhørte klubben i 2010. Gro Hammerseng, som hun het da, og Heidi Løke ble toppscorere med 5 mål hver. Bak de to dukket Camilla Herrem opp med 4, men bak henne igjen fulgte Karoline Dyhre Breivang og Linn Jørum Sulland opp med 3 mål hver, etterfulgt av Tonje Larsen og Nora Mørk med 1 mål hver seg. Det gir 18 av 25 mål. Kari Mette Johansen, Linn-Kristin Riegelhuth og Tine Stange ble også mestere, men uten scoringer i finalen.

2008- OL i Bejiing

Norge- Russland 34-27

Norges første OL-gull ble vunnet via en sjokkstart vi aldri har sett maken til i en finale. Etter 15 minutter ledet Norge 13-3 og det hele var langt på vei avgjort. Hun som satt aller størst fart i den kampen kalles «Linka». Hun ble finalens toppscorer med 9 mål på 10 skudd, hvorav 5 kom etter noen lynraske kontringer. Denne kampen huskes også som en av de beste kampene i karrieren til ei som ikke har spilt i Larvik. Else Marthe Sørlie Lybekk både kontret og slåss inne på linja for sine 7 mål. Øvrige Larvik-spillere i finalen var Kari Mette Johansen- 3 mål, Tonje Larsen- 2 mål og Karoline Dyhre Breivang. Sistnevntes aller viktigste bidrag i turneringen var det vannvittige raske avkastet til Gro Hammersengs (Ikast) dramatiske seiersmål  i semifinalen mot Sør Korea. Det har nok ingen glemt!

2008- EM i Makedonia

Norge- Spania 34-21

Norges oppvisning i andre omgang knakk spanjolene fullstendig. Sluttresultatet er vanskelig å fatte med tanke på at det stod 13-12 til pause. Larvik var representert med 7 spillere blant de 14 på kortet, hvor 5 av dem tegnet seg for scoringer i finalen. Tonje Nøstvold ble toppscorer med 7 mål og Kristine Lunde ble kåret til banens beste spiller. Tonje Larsen og Linn-Kristin Riegelhuth satt inn 6 baller hver seg. Scoringer ble det også på Kari Mette Johansen (3), Heidi Løke (2) og Tine Rustad Kristiansen (1).
Linn-Kristin endte også opp med toppscorertittelen i mesterskapet med sine 51 mål. Linn Jørum Sulland og Karoline Dyhre Breivang var også med på lagoppstillingen til denne kampen.

2006- EM i Sverige

Norge- Russland 27-24

De fleste satt med hjertet i halsgropen da daværende Ikast-spiller Gro Hammerseng måtte forlate banen med skade etter sju minutter på stillingen 4-4. Det ble heldigvis ingen grunn til bekymring for dette ble Kari Mette Johansens aller beste finalekamp i en innholdsrik karriere. Kari Mette figurerte som «forsidepike» på mange av landets aviser etter å ha skutt ballen i mål på 9 av 9 forsøk. Linn-Kristin Riegelhuth scoret 3 mål i kampen, mens klubbens siste bidrag til finalelaget, Karoline Dyhre Breivang, ikke kom på scoringslisten, men på banen var hun, for leser man kamprapporten nøye ser vi at hun står oppført med et gult kort og en tominutters utvisning. Katrine Lunde ble kåret til banens beste spiller.

De tre finaleseirene vik ikke har omtalt er EM 1998, VM 1999 og EM 2004. Der er tallmateriale noe mangelfullt hos våre kilder.

Kilder: eurohandball.com og ihf.info