Cupmestere for 17. gang – Larvik

Cupmestere for 17. gang

Larvik Håndballklubb er Norgesmester for 17. gang. Thea Mørk tok sitt sjuende NM-gull da Larvik vant 24-19 over Tertnes i Oslo Spektrum.

Kantspilleren har satt en litt spesiell norsk rekord. Av de som kun har opplevd å vinne cupfinalen i håndball har Thea Mørk nå flest i Norge.

Hun hadde nok kamper i turneringen til å få NM-gull, men måtte stå over selve finalen i 2012. Når hun har spilt i selve finalen har hun også gått seirende ut av alle. Torsdag gikk hun seirende av banen for sjette gang i en cupfinale. Etter fjorårets finale sto hun likt med Linn Jørum Sulland og Nora Mørk, men i år troner hun alene på toppen.

Selv om Thea Mørk er alene om å vinne seks av seks NM-finaler for samme klubb, har hun mange foran seg på lista med spillere som har flere NM-gull. Thea klatret inn på Larviks topp ti-liste, som toppes av Lene Rantala (15 NM-titler), deretter følger Tonje Larsen 13, Tine Rustad Albertsen 12, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 12, Tine Stange 12, Kari Mette Johansen 11, Karoline Dyhre Breivang 10. Det er de som har tosifret antall gullmedaljer fra NM.

Bakerst på banen for Larvik jubilerte Sandra Toft Galsgaard med sin kamp nummer 100 for Larvik i finalen, mens makker Gabriela Moreschi var finaledebutant. Sandra Toft Galsgaard startet kampen med scoring fra egen målgård.

Cupfinalen var det 75. møtet mellom Larvik og Tertnes, klubbene som rykket opp til eliten samtidig i 1992. Åtte av disse oppgjørene har vært i cupsammenheng, og de to møttes også i cupfinalen i 2013. Samtlige kamper har endt med Larvik-seier. Denne gang ble det jevnt svært lenge, og da Tertnes ledet 17-15 med 13 minutter igjen å spille var det mange som trodde på gull på Tertnes-delen av tribunen. Tertnes ledet 18-17 ti minutter før sluttsignalet, men da strekte Larvik seg etter gullmedaljene og vant til slutt med fem mål.

Kun 13 spillere bidro til at Larvik HK vant NM-gull denne sesongen. Det er det laveste antall i klubbens historie.

Da klubben vant sitt første NM-gull i 1995/96, var 14 spillere med. Gjennomsnittlig har 17 spillere deltatt. Flest var det i 2006/07, da hele 23 spillere var med i en eller flere NM-kamper på vei mot tittelen.

Disse er Norgesmestere for Larvik 2016/17: Sandra Toft Galsgaard, Anja Hammerseng-Edin, Marit Malm Frafjord, Gro Hammerseng-Edin, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Vilde Ingeborg Johansen, Kristine Breistøl, Tine Stange, Thea Mørk, Sanna Solberg, Amanda Kurtović, Alina Wojtas, Gabriela Moreschi. Støtteapparat: Tor Odvar Moen, Tonje Larsen, Guro Horten Solberg, Lene Rantala, Espen Nyhus.