Ble båret inn i hallen – Larvik

Ble båret inn i hallen

Mari Finstad Bergum har vært i Gjøvik fra hun var baby og har spilt siden hun var fem år. Nå skal hun utvikle seg videre i Larvik.

– Jeg ble båret inn i hallen som baby. Mamma spilte håndball, blant annet i Larvik Turn, og pappa spilte fotball. Jeg ble tidlig interessert i håndball og hadde mamma som trener da jeg var junior, forteller hun.

I andre året på videregående fikk hun tilbud om å komme til Storhamar.

– Jeg er veldig glad for at jeg dro dit, selv om det skulle vise seg at totalmengden ble for stor til slutt, men jeg fikk veldig mye erfaring og læring ut av det, sier hun.

– Storhamar trente ikke på dagen, så jeg hadde veldig lange økter på kvelden. Jeg gikk på idrettslinja og trente på dagen. Jeg var ny, ung og turte ikke si fra.

Isteden var det kroppen som sa fra, da hun nesten sovnet i timene og karakterene falt veldig. Totalbelastningen ble for stor, med en time reisevei.

– Det ble for mye, så jeg tok heller et år i Gjøvik og fullførte videregående.

– Vi rykket opp etter forrige sesong og jeg hadde veldig lyst til å spille i 1. divisjon med Gjøvik, men så kom tilbudet fra Larvik og det kunne jeg ikke takke nei til, sier hun.

Nå er videregående tilbakelagt og til Larvik pendler hun ikke, hun har flyttet hit. Det gir roligere omgivelser. Nå skal hun ta realfag som privatist ved siden av håndballen, fag hun ikke hadde på idrettslinja.

Med Juniorlandslaget, der hun er lagkaptein, har hun spilt EM i Slovenia i sommer.

– Det gikk veldig opp og ned for lagets del. Vi tapte kampen om å få spille om 5. plass. Det var en skikkelig nedtur. Det er veldig høyt nivå og god bredde i de beste lagene, så en 5. plass hadde vi vært fornøyd med, men nå ble det 7. plass isteden.

Hun synes EM gikk bra for sin egen del, selv om hun kunne vært tøffere på mål, men ellers var hun ganske fornøyd. Trener Kenneth Gabrielsen roste henne for å være veldig god bakover.

– Jeg har mye energi i spillet mitt, er ganske god i forsvar og har mye fart. Noen ganger spiller jeg nok ballen litt for mye videre i angrep. Som playmaker er det litt av jobben min, men jeg kan bli litt flinkere til å skyte selv, sier hun når hun blir bedt om å beskrive egne håndballkvaliteter.

– I Larvik håper jeg å utvikle meg videre som håndballspiller. Det å stå mot så gode spillere hver dag vil gjøre meg bedre angrepsspiller, bli tøffere på mål og score mer selv, sier hun.

Lokalavisa Oppland Arbeiderblad ga henne og tre lagvenninner på 98-landslaget talent-prisen i fjor. Den fikk hun sammen med Eline Fagerheim, Guro Nestaker og Synne Fossheim.

Før mesterskapet i sommer rakk hun en fjelltur med noen venninner, ellers har hun kun rukket å flytte.

– Hva skal til for at du føler at det er sommer?

– Møte kjentfolk! Jeg har veldig mange venner som ikke driver med håndball og da blir det i ferien jeg har god tid til å møte dem og gjøre ting med dem – og spise is.

#4 Mari Finstad Bergum
Født: 16.03.1998 på Gjøvik
Høyde: 180 cm
Posisjon: Bakspiller
Klubber: Gjøvik (–2014/15), Storhamar (2015/16), Gjøvik (2016/17), Larvik HK (2017/18–)