Sluttspillet endres – Larvik

Sluttspillet endres

Det blir nytt sluttspill denne sesongen, med best av tre kamper – og vinneren får plass i Champions League.

Det er forslaget fra Norsk Topphåndball som nylig ble vedtatt som er bakgrunnen for endringen. Seriemesteren får dermed ikke lenger den gjeveste E-cup-plassen, men den nest høyest rangerte E-cup-plassen. Det har de siste sesongene vært kvalifiseringsplass til Champions League, fordi Norge har hatt to plasser i den gjeveste turneringen.

– At Champions League-plassen ligger i finalen i sluttspillet betyr at vi må være i form når det hele skal avgjøres i mai, så får vi gjøre alt vi kan før det for å ha et best mulig utgangspunkt til sluttspillet, sier Geir Oustorp til larvikhk.no.

Så lenge Norge har to plasser i Champions League mener han denne ordningen går bra, men stiller spørsmålet om hva som blir viktig med seriespillet den dagen Norge eventuelt faller på rankingen.

Tidligere har damelagene spilt best av to kamper, der målforskjellen har vært tellende. Nå blir det isteden beste av tre kamper, der det skal kåres en vinner i samtlige kamper.

Istedenfor at det beste laget starter borte, vil nå best plasserte lag fra eliteserien har hjemmekamp i kamp 1 og eventuelt kamp 3. Vinner sammenlagt er det laget som har vunnet 2 kamper.

Dersom det etter opprinnelig spilletid står uavgjort spilles det ekstraomganger og eventuelt straffekast.

Det betyr at damene nå spiller slik herrene har gjort de siste sesongene. Herrenes sluttspill endres også, ved at antall kamper i semifinale og finale økes til best av fem.

– Jeg har hele tiden sagt at vi bør ha likt sluttspill på dame- og herresida. Argumentet har også vært at de ønsker endring for å få det likt og da synes jeg det er rart at de gjør om herresiden igjen, sier Oustorp.

I kvartfinalene velger som tidligere lag 1 motstander mellom lag 7 og 8. Lag 2 velger 6, 7 eller 8. Lag 3 velger 5, 6, 7 eller 8 og lag 4 får motstanderen som er igjen av lagene på plass 5, 6, 7 eller 8 etter ferdigspilt serie. Semifinaler: Høyest rangerte lag fra Eliteserien velger motstander. De to høyest rangerte gjenværende lagene fra Eliteserien kan ikke møtes.

Datoene for sluttspillet kan justeres ut fra E-cup deltakelse, TV-kamper, antall kamper i hver runde i sluttspillet, eller andre forhold.

– Alle ønsker at alt skal avgjøres i mai, men det blir et voldsomt kjør om noen av lagene er videre i Europa. Det skal bli spennende å se hvordan det hensynet blir, for du får ikke endret finaledatoene i E-cup. Når vi da skal spille best av tre og det er en internasjonal uke seint i mai i tillegg, det kommer til å gjøre at vi trenger større stall, sier han.

Den nye sluttspillordningen skal evalueres etter sesongen.