Dorthe Groa velger Larvik – Larvik
Dorthe Groa. Foto: Svein André Svendsen

Dorthe Groa velger Larvik

Gjerpens lagkaptein Dorthe Groa er klar for spill i Larvik Håndballklubb de tre kommende sesongene.

Hun er første spiller klubben har signert til 2024. Det er like lenge som kommende hovedtrener Eirik Haugdal, som hun har hatt sans for i mange år og gleder seg til å samarbeide med.

Bakspilleren signerte opprinnelig for Larvik i januar 2019, da Geir Oustorp var trener. Like etter fristilte klubben alle ansatte og overgangen ble ikke noe av. En alvorlig kneskade senere har Skien-jenta lagt episoden bak seg og under coronapandemien var hun klar for å signere igjen.

Dorthe Groa har signert for Larvik HK.

– Det er spesielt å signere for Larvik. Det har vært en veldig vanskelig prosess å velge klubb. Det har vært noen krevende uker, men jeg kan stå for valget jeg har tatt. Dette er riktig for meg der jeg står i dag. Andre får mene det de vil, men jeg må følge magefølelsen min, sier hun.

Det har vært en prosess å fortelle om avgjørelsen til lagvenninnene. Det er jenter hun er veldig glad i som hun synes det er kjipt å reise fra. Hun forteller at Gjerpen er klubben i hjertet hennes og at hun håper at de rykker opp.

Hun har vært ganske tydelig på at hun ønsker å spille eliteserie neste sesong.

– Da jeg skadet meg og vi rykket ned med Gjerpen var det et klart mål for meg. Jeg skulle gjerne ventet med å signere til kvalifiseringen var over, men jeg måtte ta et valg for å vite hvor ferden gikk videre – av respekt for begge klubbene, sier hun.

– Jeg har vært med på mye, men ikke i så mange forskjellige klubber. Jeg gikk tilbake til Gjerpen etter ett år i Fredrikstad. Når jeg senere skal se tilbake på mitt håndball-liv ville jeg angret om jeg ikke tok denne muligheten og prøvde meg på et nytt sted, med nye spillere, trenere og folk rundt laget. Det vil gjøre meg til en bedre håndballspiller, sier den 175 cm høye bakspilleren.

I løpet av 10 sesonger har hun scoret 984 mål fordelt på 200 kamper for Gjerpen og Fredrikstad.

Sportslig leder i Larvik HK, Jonas Borvik Knutsen, sier at Dorthe Groa er en spiller klubben har fulgt med på over lang tid.

– Hun er en viktig signering for oss for å forsterke laget, men også med tanke på de kvalitetene hun besitter som ledertype. Hun har erfaring og kan spille begge veier. I tillegg er hun er fra området, det er et pluss. Groa har både opparbeidet seg rutine, men har også mange år foran seg som spiller. Vi har en forventning om at hun kan utvikle seg enda mer hos oss. Kommende hovedtrener Eirik Haugdal har vært tydelig på at hun er en spiller han har ønsket seg i sitt lag. De kravene hun setter til seg selv og de rundt seg vil være bra for prestasjonskulturen i gruppa, sier Knutsen og tilføyer med et lurt smil at det kommer flere signeringer fremover.

Dorthe Groa i duell med Tirill Mørch.

Dorthe Groa beskrives som Gjerpens viktigste spiller etter ni sesonger i klubben. 26-åringen studerer barnevern og bor i Porsgrunn med forloveden. Hun beskriver seg selv som veldig hjemmekjær og liker å ha trygge rammer rundt seg. Nå trer hun ut av de trygge rammene – i hvert fall sportslig sett.

– Jeg har hatt det veldig trygt og fint i Gjerpen, kanskje litt for trygt. Jeg er litt for komfortabel. Det valget jeg har tatt nå handler litt om å tre utenfor komfortsonen. Det er bra for meg.

– Hvilken rolle vil du ta i Larvik?

– Jeg liker å være en ledertype. Det er en rolle som faller meg naturlig. Jeg håper at vi som er litt rutinerte sammen med unge spillere kan utgjøre en god mix.

I desember var den gjennombruddssterke spilleren tilbake etter å ha vært 14 måneder ute etter kneskaden. Hun rakk tre kamper før alt spill ble stoppet igjen. Hun skal straks fikse litt på menisken i venstrekneet og må stå over eventuelle kvalifiseringskamper hvis det blir åpnet for spill etter påske.

– Jeg liker å være litt rå, og går med hodet først. Jeg har aldri vært opptatt av å score mange mål. Det har vært gøy de gangene man har gjort det, men jeg liker også veldig godt å spille inn til linja og spille andre fri. En assist er like bra som en scoring for min del. Jeg har alltid sett på meg selv som en god forsvarsspiller, men etter kneskaden har jeg merket at jeg har trukket meg litt, og har jobbet mye med å bli den stabile forsvarskjempen jeg var. Det ønsker jeg å jobbe videre med i Larvik, i tillegg til å utvikle flere deler av spillet mitt, sier hun.

Etter ti sesonger i rød drakt blir det hvit for Dorthe Groa fra 1. juni.