10 år siden triumfen i Champions League – Larvik
Finale Champions League i Pamplona. Foto: Svein André Svendsen

10 år siden triumfen i Champions League

14. mai er det ti år siden Larvik Håndballklubb vant Champions League som første norske klubb.

I den varme mai-natten ble Champions League-pokalen båret på stolte Larvik-hender gjennom gatene i Pamplona, som er mer berømt for okseløpene under San Fermín-festivalen i juli.

To finalekamper

Før dagens Final 4 ble innført var det en uke mellom de to finalekampene, den første i Larvik og den avgjørende kampen ble spilt i Pamplona.

Itxako, som hadde Ambros Martín som trener, stilte med spillere som Macarena Aguilar, Carmen Martín, Nerea Pena, Emilia Turey og Alexandrina Cabral – i tillegg til den franske landslagskapteinen Raphaëlle Tervel, som gikk til den spanske klubben etter en halv sesong i Larvik.

Jevne kamper

Larvik vant hjemmekampen med kun to mål, 23-21, etter å ha ligget under 8-9 til pause i den jevne kampen. Tonje Larsen (åtte mål) og Heidi Løke (seks mål) var sentrale målscorere foran 4416 tilskuere i Arena Larvik.

I Spania skulle det hele avgjøres, og det ble ikke mindre jevnt og spennende der. Foran en fullsatt hall med 3500 tilskuere og sola som delvis skinte inn på banen var det Larvik som var ett foran til pause, 11-10. Utover i 2. omgang, anført av hele ti mål fra Linn Jørum Sulland, styrte Larvik mot sammenlagtseier med spanjolene hakk i hæl.

Reddet tittelen

I sluttminuttene sto det uavgjort. Spanjolene tok ledelsen, men Larvik klarte å utlikne og dermed redde tittelen. Da gjorde det ikke noe at hjemmelaget scoret kampens siste mål helt på tampen og vant 25-24 – Larvik hadde vunnet 47-46 sammenlagt!

Kampen i Pamplona ble dømt av de tyske tvillingene Bernd og Reiner Methe, som tragisk nok døde et halvt år senere i en bilulykke på vei til en kamp i Bundesliga.

Larvik Håndballklubb ble første og hittil eneste norske klubb som har vunnet den gjeveste klubbturneringen i Europa. Larvik var også finalist i Champions League to år senere og i 2015 var klubben med på den andre utgaven av Final 4 i Budapest. Ett gull og to sølv er fasit så langt.

Gull-laget

Disse spillerne var med på Champions League-triumfen: Tonje Larsen, Amanda Kurtović, Sara Breistøl, Heidi Løke, Tine Rustad Kristiansen, Kari Mette Johansen, Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Linn Jørum Sulland, Lene Rantala, Tine Stange, Olga Medvedeva, Thea Mørk og Cecilie Leganger.

De vil for alltid stå med gullskrift i klubbhistorien!

I slutten av mai er Vipers klar for sin andre Final 4 med tre av Larvik-spillerne som vant for ti år siden – Nora Mørk, Linn Jørum Sulland og Heidi Løke.