Onsdag er det seriestart! – Larvik
Eirik Haugdal. Foto: Svein André Svendsen

Onsdag er det seriestart!

Det er kun to dager til Larvik og Storhamar spiller første seriekamp denne sesongen. Vi har sett litt på detaljene før seriekampene tar til.

Dette sier Larvik-trener Eirik Haugdal om sesongen:

– Vi har ikke satt noen målsetting i den formen at vi har definert en plassering på tabellen. Med 10,5 måneder siden forrige fulle serierunde, og 8,5 måneder siden forrige gang det ble spilt seriekamper i norsk håndball, blir det fort bare en (u)kvalifisert gjetning. Forrige sesong ble brutal, på mange ulike måter, så for oss så handler dette om gode prestasjoner, og at det fører til utvikling.

Vi har troen på at det er den riktige veien for at vi skal få til de gode resultatene vi ønsker, og jeg ser ingen grunn til at ikke det skal være minst like effektivt som å begynne med å skrive et tall som skal definere om sesongen er god eller dårlig. Vi skal helt klart definere hva vi skal jobbe mot, men der har vi ikke landet enda. 

Vår målsettingsprosess har hittil handlet om kultur og verdier. Hva vi skal fokusere på i hverdagen, og hvordan vi kan definere hva som er godt nok, og gjennom det hva vi kan forvente av hverandre. Klubben har en visjon, og klubben har noen verdier. Hvis vi ikke jobber etter de samme tingene blir jo det helt feil. Det er med på å definere hva det skal bety å være en del av Larvik HK, og hvis man ikke klarer å etterleve disse tingene, mister man muligheten til å være med. 

Jentene har vært utrolig dyktige til å definere forventninger, og de har jobbet meget godt med de prosessene vi har hatt gående. Alt dette gjør meg meget optimistisk på vegne av laget og klubben. Og så vet vi alle sammen at dette handler om resultater, og det er de som definerer suksess eller fiasko. Så får vi sørge for at vi virkelig brenner for å vise oss fra vår beste side, hver eneste gang!

Seriestart 2021/22: Larvik–Storhamar, onsdag 1. september kl. 18.00 i Jotron Arena

Etter to sesonger uten kvalifisering er det to lag for mye i eliteserien. Denne sesongen rykker derfor tre lag direkte ned, mens lagene som havner på plassene 9–11 spiller om å unngå kvalifiseringsplassen.

Lag ni tar med seg to poeng og lag ti ett poeng før lagene møtes hjemme og borte. Det laget som havner sist (ved poenglikhet er det plasseringen fra serien som avgjør), spiller kvalifisering mot vinneren av en tilsvarende turnering for lagene 2–4 i 1. divisjon.

Vinneren i best av tre kamper spiller eliteserie også neste sesong.

De åtte beste lagene i serien spiller sluttspill, der de fire beste velger motstander i kvartfinalene blant de øvrige. Det spilles best av tre kamper i alle runder.

Lagt opp

Tine Stange har lagt opp etter en lang karriere i Larvik-drakta. Dette vil markeres i løpet av sesongen.

Svenske Elinore Johansson var en av sju spillere som forsvant fra Larvik etter forrige sesong, men hun skal likevel spille i Jotron Arena i serieåpningen – på motsatt banehalvdel for sin nye klubb Storhamar.

Elinore Johansson. Foto: Svein André Svendsen

Tidligere Larvik-spiller Cassandra Tollbring er også i Storhamar.

Nye spillere

Andrea Rønning (Fredrikstad), Dorthe Groa (Gjerpen), Emma Skinnehaugen (Oppsal), Mie Elen Rakstad (Fjellhammer) og Astrid Løke (Runar) er nye spillere denne sesongen. Fire av dem fikk sin debut allerede i cupkampen mot Runar 18. august, sammen med Mia Vik Gabrielsen – som kom til Larvik under pandemiavbruddet forrige sesong.

Andrea Rønning, Eirik Haugdal, Emma Skinnehaugen, Dorthe Groa. Foto: Svein André Svendsen

Ingrid Lauritzen er også ny i årets Larvik-stall, men har debutert for klubben og hatt innhopp de to foregående sesongene.

Det er kun Dorthe Groa og Maja Furu Sæteren som hittil ikke har spilt offisielle kamper for klubben. Sistnevnte er forhåpentlig snart tilbake etter å ha gått glipp av hele sin første sesong i Larvik på grunn av skade.

Flest kamper

Før årets sesongstart har totalt 185 spillere representert Larvik Håndballklubb i offisielle kamper fra klubben ble stiftet i 1990. Tonje Larsen har spilt flest ganger for klubben, med sine 684 kamper.

Alma Hasanić Grizović har spilt 198 kamper for klubben. Hun mangler kun 2 for å bli nummer 27 som runder 200 kamper for klubben.

Alma Hasanić Grizović runder 200 kamper for Larvik denne sesongen. Foto: Svein André Svendsen

Sofie Løwe har spilt 43 kamper for Larvik. Hun mangler 7 på å bli nummer 73 som runder 50 kamper for klubben.

Flest mål

Linn-Kristin Riegelhuth Koren har scoret flest mål i Larvik HK, imponerende 3407 scoringer på sine 16 sesonger i periodene 2002–2009 og 2010–2019.

Trine Bronsta har scoret 98 mål for Larvik HK. Hun mangler 2 på å bli nummer 61 som runder 100 scoringer for klubben.

Trine Bronsta. Foto: Svein André Svendsen

Martine Tveter og Astrid Løke har ikke scoret i eliteserien. De kan få sin første scoring i turneringen.

Tidligere spilleres døtre

Forrige sesong debuterte Martine Tveter for Larvik. Hun ble dermed første datter til en tidligere Larvik-spiller som spilte for klubben. Moren Annette Tveter var Larviks nummer 6 i åtte sesonger fra 1994/95 til 2001/02.

Martine Tveter debuterte for Larvik Håndballklubb 5. september 2020. Foto: Svein André Svendsen

I cupkampen mot Runar ble Mia Vik Gabrielsen den andre. Hun er datter til Monica Vik Gabrielsen (Hansen), som var Larviks nummer 7 i åtte sesonger fra klubbens første sesong i 1990/91 til 1997/98.

Mia Vik Gabrielsen debuterte for Larvik Håndballklubb 18. august 2021. Foto: Svein André Svendsen

Flest sesonger

Tonje Larsen spilte 21 sesonger i rødt og hvitt i periodene 1993–1998 og 1999–2015. Bak henne følger Tine Stange, som kan se tilbake på 18 sesonger for klubben.

Av dagens spillere har Alma Hasanić Grizović flest sesonger for klubben, med sine åtte.

Eliteserien

Vipers er igjen favoritt til å vinne alt i den 55. sesongen med eliteserie for kvinner i Norge. 58 forskjellige lag har spilt i eliteserien, 13 av dem har blitt seriemester.

Larvik har blitt seriemester 19 ganger, Vestar 9, Byåsen 5, Bækkelaget 4, Vipers 4.

De to siste sesongene ble preget av corona-pandemien. 2019/20 ble stoppet rett før slutt, mens 2020/21 ble kun halvspilt. Det gjenstår å se om inneværende sesong blir normal.

Uansett er det klubbens 29. sesong i eliteserien – den andre på rad etter at opprykket ble sikret 8. mars 2020, fire dager før Norge stengte ned på grunn av corona-pandemien, og resten av sesongen ble avlyst.

Kvinnelagene sesongen 2021/22. Bak fra venstre: Emma Holtet (Tertnes), Guro Nestaker (Storhama), Sherin Obaidli (Molde), Marielle Nordvang (Aker), Tilde Alræk (Follo), Julie Hulleberg (Fredrikstad), Tiril Spæren (Oppsal) og Camilla Herrem (Sola). Foran fra venstre: Julie Bøe Jacobsen (Byåsen), Frida Haug Hoel (Romerike Ravens), Christine Karlsen Alver (Fana), Andrea Varvin Fredriksen (Flint), Katrine Lunde (Vipers) og Emma Skinnehaugen (Larvik). Foto: Svein André Svendsen, Norges Håndballforbund

Tertnes jubilerer med 30. sesong på rad i eliteserien. Det er like mange som Bækkelaget har.

Fredrikstad og Oppsal spiller begge sin 10. sesong i øverste divisjon. Sistnevnte vil passere 200 kamper i eliteserien denne sesongen.

Flint spiller sin 100. kamp i eliteserien i serieåpningen, mens Molde runder samme antall i andre serierunde.

Adelskalenderen

Nordstrand har fortsatt flest sesonger i eliteserien (41), men Byåsen setter likevel en rekord denne sesongen, for trønderne blir første klubb som når 38 sesonger på rad i eliteserien.

Larvik klatret opp til 2. plass på adelskalenderen etter sesongen 2012/13. Det skilte kun to poeng på adelskalenderen mellom Byåsen og Larvik etter sesongen 2018/19. I den påfølgende sesongen hadde Larvik mistet elitelisensen, og samtidig tok Byåsen bronse med 30 nye poeng på kontoen. Når sesongen 2021/22 starter, er Byåsen 39 poeng foran Larvik.

NB! På adelskalenderen er også Larvik Turns tall fra tre sesonger i eliteserien på 80-tallet inkludert.

Se hele adelskalenderen her

Sesongen 2020/21 ble som nevnt bare halvspilt, men Larvik (671) klatret likevel forbi Bækkelaget (664) i antall kamper i eliteserien gjennom tidene.

Denne sesongen kommer Larvik til å gå forbi Stabæk (681) og Gjerpen (683) i antall kamper i eliteserien gjennom tidene. Skien-laget har tredje flest kamper på øverste nivå før sesongstart. Den plassen vil Larvik overta i serierunde 13 og stå med tredje flest kamper i eliteserien.

Larvik Håndballklubb (inkludert Larvik Turn) har 6102 plussmål på adelskalenderen. Det er suverent mest av alle lag som noen gang har spilt i eliteserien i Norge – nesten dobbelt så mange plussmål som Byåsen, som har nest flest (3262).

Larvik HK i Skjærgårdslekene. Foto: Svein André Svendsen

Larvik HK/Larvik Turn har scoret nest flest mål i eliteserien gjennom tidene. Etter sesongen 2020/21 hadde disse lagene scoret flest mål i eliteserien sammenlagt: 1. Byåsen 21 628, 2. Larvik 20 316, 3. Nordstrand 18 875.

Larvik passerte 1000 poeng på adelskalenderen i 2015/16, én sesong etter Byåsen. Nordstrand endte på 938 poeng og har fortsatt tredje flest poeng gjennom tidene.

Draktnummer

To nye draktnummer tas i bruk i Larvik HK denne sesongen. Ingen spillere har tidligere hatt nummer 26 på ryggen. Maja Furu Sæteren valgte riktignok dette draktnummeret allerede forrige sesong, men en skade gjorde at hun måtte stå over hele sesongen uten en eneste tellende kamp.

Maja Furu Sæteren blir første spiller med drakt nummer 26 i Larvik HK. Foto: Svein André Svendsen

Ingrid Lauritzen brukte nummer 36 i sine innhopp de to foregående sesongene. Nå er hun en del av A-stallen og blir første spiller i klubben med 36-tallet på ryggen.

Ingrid Lauritzen blir første spiller med drakt nummer 36 i Larvik HK. Foto: Svein André Svendsen

Draktnummer 7 har inntil nå alltid vært i bruk i Larvik HK, men denne sesongen står dette nummeret ubrukt. Dermed er det kun drakt nummer 9 og 10 som har vært i bruk i samtlige sesonger klubben har eksistert.

Gabriela Moreschi var den første som spilte med drakt nummer 94 (to sesonger) i Larvik Håndballklubb. Det er det høyeste draktnummer som har vært i bruk i klubben.

Andre draktnummer som sjelden har vært i bruk er 33 Kristina Rosten (én sesong), 66 Vigdis Hårsaker (to sesonger) og 88 Sofia Berndtsson (én sesong).

SPILLERSTALLEN 2021/22:

DraktSpillerPosisjonKamper/målTil Larvik/Forrige klubb
2Helene Voss SannerLinjespiller026/007’19, Gjerpen
5Thea BakåsBakspiller venstre024/012’19, Pors
6Emma SkinnehaugenKantspiller venstre001/005’21, Oppsal
8Tiril Günther MergBakspiller venstre034/123’19, Skrim
9Anette SundfærBakspiller høyre034/050’19, Pors
10Dorthe GroaBakspiller venstre000/000’21, Gjerpen
12Alma Hasanić GrizovićMålvakt198/004’19, Storhamar
13Sofie LøwePlaymaker043/038’18, egen stall (Larvik Turn)
14Mia Vik GabrielsenKantspiller venstre001/002’20, Flint
15Guro RambergKantspiller høyre056/107’18, egen stall (Halsen)
18Tirill Solumsmoen MørchLinjespiller007/005’20, Gjerpen
19Trine BronstaPlaymaker034/098’19, Skrim
20Alvilde Riiser HeggeKantspiller007/003’20, egen stall (Halsen)
21Tonje Roth BerglieKantspiller venstre085/195’17, Aker Topphåndball
22Andrea RønningPlaymaker001/001’21, Fredrikstad
23Martine TveterBakspiller006/000’20, egen stall
25Tuva MuffetangenPlaymaker011/010‘20, Kragerø
26Maja Furu SæterenBakspiller venstre000/000’20, Kragerø
27Mie Elen RakstadBakspiller høyre001/002’21, Fjellhammer
30Victoria Solli BergMålvakt038/000’19, egen stall (Larvik Turn)
36Ingrid LauritzenMålvakt003/000’21, egen stall (Halsen)
77Astrid LøkeKantspiller høyre001/003’21, Runar
     
AEirik HaugdalHovedtrener ’21, Fredrikstad
BKetil ArntzenAssistenttrener ’21
CJørgen Eia BringedalFysioterapeut ’19 (tidligere 2011–2015)
CHåvard SmestadFysioterapeut ‘21
DEspen NyhusSpillerassistent ‘12
DThomas BråthenSpillerassistent ’21, Fredrikstad
pr. 30.08.2021

Inn: Dorthe Groa (Gjerpen), Andrea Rønning (Fredrikstad), Emma Skinnehaugen (Oppsal), Mie Elen Rakstad (Fjellhammer), Ingrid Lauritzen (egen stall), Astrid Løke (Runar).

Ut: Tine Stange (lagt opp), Elinore Johansson (SWE) (Storhamar), Hanna Åhlén (SWE) (Celles-sur-Belle/FRA), Martine Skjærvik Håkonsen (Reistad), Vilde Bakås, Pia Tomine Gundersen (Sola), Lin-Cesilie Aker Heien.