Spåkula er mer tåkete enn normalt – Larvik
Eirik Haugdal. Foto: Svein André Svendsen

Spåkula er mer tåkete enn normalt

2021 synger på siste verset, og vi er på vei inn i medaljekampene for Håndballjentene. Larvik-jentene har trent godt siden forrige seriekamp mot Molde, og vi forbereder oss inn mot seriekampene som kommer på nyåret.

Hittil høres jo dette noenlunde normalt ut, og på mange måter jobber vi som normalt. Samtidig har desember måned igjen vært preget av endringer i tilværelsen for den enkelte, og det er krevende tider.

Samtlige spillere i Larvik HK har et annet virke ved siden av håndballen, slik det er for de fleste andre lagene i eliteserien. Det betyr at vi har sykepleiere, barnehagearbeidere, lærere, studenter, elever osv. i treningsgruppa vår. Fritatt fra én meter avstand innenfor de linjene som markerer håndballbanen, men vi kan ikke samles på samme måte etter treningene.

Vi tar selvfølgelig hensyn til at de har utfordrende hverdager på andre områder enn håndballbanen, og vi forsøker alt vi kan for å følge de retningslinjene som til enhver tid gjelder. Så var det dessverre ikke slik at denne pandemien slapp taket helt enda …

Emma Skinnehaugen. Foto: Svein André Svendsen

Januar måned blir en meget tøff utfordring for oss. I de fire første kampene etter jul møter vi lag nr. 1, 2, 3 og 9 på tabellen. De tre beste lagene, og et Romerike som virkelig har fått sving på sakene i oktober og november. Januar avsluttes med en meget tøff kamp borte mot årets store positive overraskelse, Aker Topphåndball.

Tabellen ser ut litt som forventet. Vipers er hittil det soleklart beste laget. Deretter følger en gruppe på fire lag med Storhamar, Sola, Molde og Fana. Egentlig er dette helt etter det de aller fleste tippet på forhånd.

Neste lag på tabellen er Aker, og de leder an i et felt på seks lag hvor det bare skiller fire poeng mellom lag 6 og 12, som på nåværende tidspunkt er Larvik. Her er det veldig jevnt mellom de ulike lagene, og alle har tatt poeng fra hverandre. Bak oss på tabellen er Flint og Follo, men de er også på skuddhold til å redde plassen i Rema 1000-ligaen 2021/22.

Vi jobber fremdeles primært med å forsterke vårt spill i alle spillets faser. Vi ser forbedring i noen deler av spillet, mens vi også har blitt svakere på enkelte områder. Vi har gjort noen endringer defensivt som har ført til at vi slipper færre skudd på mål, men vi slipper fremdeles inn for mye i snitt.

Det gjør at vi igjen må lete etter flere endringer som kan sørge for at vi får presset skuddene i enda større grad. Beklageligvis har vi mistet litt for mye av kontringsspillet vårt i perioder, og det er absolutt noe vi ønsker å forbedre på nyåret.

En forbedring har vært uttellingen på skuddene våre, selv om jeg fremdeles skulle sett at den var høyere. Vi kommer oftere til de sjansene vi ønsker, og får igjen høyere uttelling. Samtidig er det fremdeles slik at vi mangler noen prosent på å løfte oss opp på det nivået vi behøver for å vinne nok kamper.

Det er selvfølgelig slik at man kan bruke statistikk akkurat slik man ønsker selv. Men hvis vi havner på en «normal» uttellingsprosent så betyr det i snitt tre mål ekstra per kamp (på samme antall sjanser). Hvis vi i tillegg klarer å presse motstanderen til å mislykkes i 5 % flere av angrepene sine, slipper vi inn ca. 2,5 mål mindre per kamp.

Fem mål forskjell i hver eneste kamp i positiv retning, det utgjør ekstremt mye over de resterende kampene. Dette handler i all hovedsak om den prestasjonen vi til enhver tid klarer å levere, både individuelt og kollektivt. Hvor mye klarer den enkelte å bidra med i positiv retning, hvor mye klarer jeg å utvikle meg? Fasiten får vi ikke før langt ut i mars, men jobben begynner allerede i morgen.

Foto: Svein André Svendsen

Slik det ser ut nå, spiller vi for så å si tomme tribuner frem til i alle fall midten av januar, og hvem vet hvordan det blir videre. Det blir en endring i konkurransesituasjonen, men det er en endring som vi ikke kan styre eller gjøre noe med. Vi gleder oss bare til å ta på oss drakten igjen, slik at vi kan jage videre for laget og klubben!

Jeg vil avslutte med å ønske alle en riktig god jul med venner og familie. Vi er fremdeles i krevende tider, men vi må ta vare på hverandre. Det er på tide med den ekstra telefonsamtalen, et ekstra «hei» når du er ute på tur. Vær den beste versjonen av deg selv i møtet med nye mennesker. Ønsk ekspeditørene god jul, hold avstand til andre mennesker og vis omsorg gjennom både ord og handling!

Riktig god jul!

Vi ses i hallen i 2022!
Eirik