Til Slovakia med U-jentene – Larvik
Eirik Haugdal og Ingvill Helland Anderson. Foto: Svein André Svendsen

Til Slovakia med U-jentene

Larvik-trener Eirik Haugdal skal igjen til ungdoms-OL for Norges Håndballforbund. Denne gang med U-jentene til Slovakia.

European Olympic Youth Festival (EYOF) arrangeres for 16. gang fra 24. til 30. juli i Banská Bystrica i Slovakia, og Haugdal skal lede de norske U-jentene sammen med Ingvill Helland Anderson.

Eirik Haugdal var også i trenerteamet da Knut Ove Joa hadde ansvaret i EYOF i 2017, den gang mesterskapet gikk av stabelen i Györ i Ungarn.

Ettersom EYOF og VM arrangeres så tett opptil hverandre, er det to ulike lag som deltar. Det er 2005-årgangen av LK04 (U-jentene) som drar til ungdoms-OL.

U-jentene som deltar i EYOF betegnes derfor som LK05 av Norges Håndballforbund.

Norge møter Kroatia 25. juli, Montenegro 26. juli og Tyskland 27. juli i innledende spill.

2004-årgangen deltar i VM, der Larviks Emma Helland-Døvle er tatt ut i VM-troppen.

EYOF skulle vært arrangert i 2021, men ble flyttet til i år fordi sommer-OL ble utsatt ett år på grunn av pandemien.

Eirik Haugdal laget i 2010 en utviklingsplan på ti år, der målet var at han skulle trene et eliteserielag eller være juniorlandslagstrener i 2020.

Han har den høyeste norske trenerutdannelsen, trener 4, og er EHF Master Coach fra 2017. Han nådde målet om å bli eliteserietrener da han overtok Fredrikstad i 2019.

– Da var det neste målet å bli juniorlandslagstrener. Jeg jobbet ikke aktivt for å bli det, men ville være interessert hvis det dukket opp en mulighet, forteller han.

Haugdal har også vært litt involvert som analyseressurs på rekruttlandslaget og juniorlandslaget på guttesida.

– I vår kom henvendelsen fra håndballforbundet om jeg ønsket å ta EYOF. Det hadde jeg lyst til. Jeg synes det er kjempespennende, og for min egen del å få mesterskapserfaring. Det er kjempemoro å stå i det. Det er et gigantisk mesterskap, med 3600 utøvere i ulike idretter. Det er massivt, som et mini-OL. Det er en opplevelse å være med på, bemerker han.

Han gleder seg både til åpnings- og avslutningsseremonien, pluss at det er litt stas rundt kampene.

– Det er litt positivt at håndballforbundet sender to ulike tropper til de to mesterskapene. Da blir det dobbelt så mange utøvere som får den erfaringen i ung alder, og det tror jeg er veldig positivt. 2000/2001-gjengen i EYOF i 2017, med kun ett unntak, spilte i eliteserien eller 1. divisjon forrige sesong, fastslår han.

Lagbilde LK05 EYOF. Bak f.v. Linnea Hareton, Eirik Haugdal, Johan Johnsson, Charlotte Hansen, Ingvild Helland Anderson, Zara Johnsson Solberg. Midten f.v. Julie Diesen Soleim, Hedda Dahl Bøhleng, Isabell Husom Nordstrand, Pia Grønstad, Ebba Nossen, Jenny Bing Husaas, Synne Olsen, Thea Kristensen, Thea Njærheim Jørgensen. Foran f.v. Bertine Sundby Lunde, Sanna Nord-Varhaug Romvig, Frida Molaup Selnes, Vilde Klaussen, Nora Håland Landråk, Iselin Kvannli, Linnea Ramén. Foto: Svein André Svendsen

– Hva gir det deg i tillegg som trener, at du nå får være med U-jentene i EYOF igjen?

– Det er et utrolig sterkt fagmiljø på Ullevaal, som jeg får lov til å bli en del av. Det er flere mennesker å ha faglige diskusjoner med, både håndballfaglig, men også om ledelse og mannskapshåndtering. Som trener er man utrolig privilegert som får lov til å være en del av det miljøet, sier han.

– Thorir Hergeirsson som øverste leder for trenerne har en fantastisk karriere, og i tillegg får jeg jobbe med noen av de mest ambisiøse talentene i den aldersklassen. Det å jobbe med engasjerte og motiverte utøvere er grunnen til at jeg driver med dette. Det er derfor det er moro å være i Larvik, og det er derfor det er moro å få muligheten i EYOF. Det gir meg veldig mye, både faglig og motivasjonsmessig.

– Hvordan påvirker det Larvik Håndballklubb at du nå får denne erfaringen?

– Jeg tenker at det er positivt. Nå vil jeg stå i tette kamper og utfordre meg selv på det nivået. Det vil gi noe også på vårt nivå. Håndballmessig ligger det under eliteserienivå, men det er kjempepositivt å få noen viktige kamper i juli, når andre har ferie.

Han forteller at dette vil være første gang dette laget konkurrerer, og hvilke tropper motstanderne stiller med er også uvisst.

– Vi får sette ambisjonen når vi kommer dit, men det viktigste er at det må være en stigning i det vi presterer, understreker Eirik Haugdal.