Ingen suksess med klisterfri ball – Larvik
Emma Helland-Døvle. Foto: Svein André Svendsen

Ingen suksess med klisterfri ball

De norske U-jentene (LK04) prøvde ut klisterfri ball under VM U18 i Nord-Makedonia.

Landslagssjef Thor Hergeirsson var kritisk både til at IHF prøvde ut ballen i et mesterskap, og at det skjedde på kvinnesiden.

Det var første gang ballen ble prøvd ut på dette nivået internasjonalt, uansett kjønn. 04-gutta spiller VM med vanlig ball og klister i sommer.

– Det er under enhver kritikk å teste dette i et mesterskap. Det er dårlig gjort overfor jentene som spiller. Det er også interessant at det testes ut på jenter. Hvorfor gjøres det ikke på gutter? Det er et signal som ligger litt i kulturen hos lederne i IHF, sier Hergeirsson til VG.

Landslagstreneren mener det definitivt er en form for diskriminering.

Håndball uten klister kan bidra til å gjøre vedlikeholdet og rengjøringen av haller enklere. Landslagssjefen mener ikke en klisterfri fremtid er utenkelig, men er klar på at det må gjøres forskning og mange store endringer i sporten for at det kan være aktuelt.

Larvik-spiller Emma Helland-Døvle forteller at laget startet å trene med den nye ballen ved juletider, på landslagssamling.

– På de første treningene scoret vi nesten ikke mål, fordi vi slet med å holde og skyte med ballen. Vi lurte litt på hvordan det skulle gå videre, men jo mer vi fikk brukt ballen, desto mer trygge ble vi – men dette var å spille håndball på en helt ny måte.

Hergeirsson fortalte til VG at han ikke er imot endringer, men at det må skje over tid og fra tidlig alder slik at de som vokser opp lærer seg å utvikle sin teknikk uten klister.

Det er Larvik-spiller Emma Helland-Døvle enig i. Hun synes den klisterfrie ballen ødela litt av opplevelsen av å spille mesterskap.

– Jeg synes det er en dårlig måte å teste det ut på. Enten kunne vi testet det ut regionalt, eventuelt for de som ikke hadde spilt mesterskap enda. 06-årgangen startet med mesterskap i år, kanskje man kunne startet der isteden.

Hun forteller at U-jentene måtte legge om måten de spilte håndball på.

– Det ble verre da vi kom til mesterskapet. Det var varmt, og det ble mer svette på hendene. Ballen skulle bli bedre jo mer fuktig det ble, men vi hadde ikke den opplevelsen. Vi synes ballen ble glattere og at den ble dårligere jo mer den ble brukt.

Lagene fikk ny ball til hver kamp, så frem til pause opplevdes ballen som god.

– Den ble verre utover i kampen. Vi merket det spesielt på distanseskuddene. Vi kunne ikke ta det like ofte, og vi så at alle lagene hadde veldig dårlig uttelling på distanseskuddene. Kantspillerne fikk også et mindre repertoar, fordi det ble vanskeligere å tricke.

Bortsett fra det, gikk bruk av ballen bedre enn forventet, synes hun, men er klar på en ting:

– Det skal bli godt å komme hjem til litt klister igjen.

To tap da det sto om kvartfinale ødela for det norske laget i VM. Dermed ble det plasseringskamper istedenfor kvartfinale for de norske jentene. Mandag sikret de seg 9. plass i mesterskapet, etter seier i begge plasseringskampene.

Emma Helland-Døvle. Foto: IHF

Emma Helland-Døvle var uheldig og skadet seg i sluttminuttene mot Tsjekkia, i den siste gruppespillkampen. Hun endte opp med bandasje rundt den høyre ankelen og ble sendt hjem fra mesterskapet. Nå skal det undersøkes hva slags skade det er snakk om.

– Jeg fikk mye tillit i de tre kampene jeg spilte, og hadde et stort ansvar i spillegruppa. Ettersom jeg hadde erfaring fra et mesterskap tidligere, jobbet vi mye med å dele erfaringer med de som ikke hadde spilt mesterskap tidligere. Det gjorde de nye tryggere. Vi var en samlet gjeng og hadde det enda gøyere i år, oppsummerer hun.

I forrige mesterskap var hun med i kapteinsteamet. Denne gang var det to nye spillerne som fikk det ansvaret.

– Da hadde jeg mindre press på meg. Jeg kunne ta plassen min på banen, men hadde en litt annen rolle fra benken. Nå trengte jeg ikke ta ansvar for hele laget, men kunne konsentrere meg mer fra person til person.

Halsen-jenta Nora Rosenberg var med hele veien, da Norge til slutt sikret 9. plassen i mesterskapet.