Nordstrands toppscorer har valgt Larvik – Larvik
Tiril Birgitte Rosenberg. Foto: Svein André Svendsen

Nordstrands toppscorer har valgt Larvik

Tiril Birgitte Rosenberg (20) er klar for Larvik Håndballklubb – i første omgang resten av sesongen.

Linjespilleren fra Nordstrand er Larviks nyeste tilskudd i spillerstallen, og planen er at hun skal være med i kamptroppen mot Vipers neste uke.

Rosenberg forlater Nordstrand som klubbens toppscorer hittil denne sesongen, 67 mål på 14 kamper i cup og serie.

Nå skal hun score målene sine for Larvik, og hun er allerede godt kjent i Jotron Arena. I november ble hun toppscorer med åtte mål da Nordstrand vant over Larvik Turn i 1. divisjon.

Hun har trent med Larvik Håndballklubb denne uka. Klubben mangler en linjespiller etter at Tirill Mørch skadet kneet tidligere i sesongen.

Rosenberg har spilt med drakt nummer 15 i Nordstrand, men den er opptatt i Larvik. Hun har bursdag den 15. og da hun var liten så hun veldig opp til Linn Jørum Sulland, som også hadde 15. Det samme har Vilde Ingstad brukt.

– 15 er et tall jeg har vært glad i. Men nå får jeg 25 i Larvik, det klinger godt det også.

Foreløpig har hun kontrakt ut sesongen og bor sammen med Marianne Haugsted.

– Det er spennende å komme til en ny klubb. Å flytte hjemmefra for første gang er litt skummelt. Men det var et enkelt valg for meg, jeg har fått velge selv uten å bli pushet. Jeg har hatt mange rundt med jeg har kunnet prate med, og Larvik-trener Eirik Haugdal har vært veldig flink i den prosessen.

– Jeg har fått den tiden jeg trenger. Alle i Larvik har vært superhyggelige og imøtekommende, og avslutningen i Nordstrand ble veldig fin.

Tiril Birgitte Rosenberg kler godt rødt og hvitt. Foto: Larvik HK

Hun er halvveis i en bachelor i finans på BI i Oslo, men hun tar en liten pause i året som kommer for å spille håndball og prøve nye ting.

– Så tar jeg noen fag på nettstudier ved siden av. Det er deilig å ha noe å holde på med på siden, som kan bryte litt av. Det er sunt.

Under oppvarmingen i hennes siste hjemmekamp med Nordstrand fikk hun en knallhard ball rett i øyet. Målvakten reddet et skudd med beinet, og ballen ble skutt mot henne og traff øyet. Hun blødde litt, men det løste seg. Hun spilte godt og scoret ti mål. Lokalavisen Nordstrands Blad beskrev det som hun scoret i ren Heidi Løke-stil.

– Det var gøy å bli sammenliknet med henne. Særlig nå i ettertid, med overgangen til Larvik.

– Hvordan blir det å spille med Heidi Løke?

– Hun er en veldig kul spiller, som har opplevd mye og fortsatt gjør det veldig bra. Det er stas å bli sammenliknet med en sånn spiller. Jeg må ta det til meg og jobbe videre. Vi har litt ulik spillestil, men jeg kan likevel lære masse små tips av henne.

Fun fact (for de som så populære Casino på TV Norge fra 1989): Tiril Birgitte er datteren til Birgitte Seyffarth – kjent som Hallvard Flatlands vertinne «Tause Birgitte».

Nordstrand var klubbens hennes i alle år, men etter Bringserien gikk laget i oppløsning og hun gikk til Oppsal. Der spilte hun sammen med Mie Rakstad. Deretter ble det Aker, men da kom coronaen og det ble fokus på trening isteden.

– Det var et bra treningsår og fint sosialt. Forrige sesong var jeg tilbake i Nordstrand og spilte 1. divisjon. Da ble det viktigste å ta nivået, forteller hun.

Hun var andrevalget på linja og fikk jobbet mye i styrkerommet, ettersom hun hadde liten belastning fra kamper. Hun ble sterkere i kroppen, og denne sesongen har hun fått mye mer spilletid.

I den samme artikkelen i lokalavisa sto det at hun neppe spiller i 1. divisjon neste sesong. Så gikk det bare noen uker før hun plutselig ble elitespiller.

– Jeg hadde ikke forventet det, men det var smigrende da jeg fikk muligheten. Hvis jeg uansett skulle bli elitespiller neste sesong, får jeg nå fire måneder som gir meg et forsprang på å prøve fysikken ved å spille og trene med et så godt lag som Larvik.

Hun ser på seg selv som en toveisspiller.

– Jeg liker godt forsvarsspill og synes det er gøy. Det blir vel flere sperrer enn rykk. Jeg prøver å bruke min fysikk. Det har gått bra i 1. divisjon, så nå handler det om å utvikle den videre til at det fungerer i eliteserien.

Hun har allerede vært på flere Larvik-treninger, og merker at det er tøft å stå mot Heidi Løke på trening.

– Hun har mange triks jeg kan lære. Jeg håper at utviklingen går videre her i Larvik. Jeg får mye god feedback på trening, og folk er veldig hyggelige.

Tiril vil fortsatt jobbe med styrken.

– Det er et stort hopp fra 1. divisjon til eliteserie, det er mange fysisk sterke spillere med mye erfaring. En god treningshverdag blir viktig for å bli bedre. Det er en god treningsgruppe i Larvik.

Hennes neste delmål er å etablere seg som elitespiller, jobbe for å ta nivået og trene så godt at hun får mestringsfølelsen og blir en mer stabil spiller.