Neste generasjon – Larvik
Kine Tveter (t.v.) og Nora Rosenberg. Foto: Svein André Svendsen

Neste generasjon

Det skiller bare 39 dager i alder mellom bestevenninnene Kine Tveter og Nora Rosenberg. Nå har de debutert for Larvik HK med 17 dagers mellomrom.

Kine Tveter (18) debuterte borte mot Aker 14. januar, mens Nora (18) fikk elitedebuten mot Tertnes 31. januar. Begge har mødre som også har spilt for Larvik Håndballklubb.

Sommeren 1994 flyttet Kines mor Annette Tveter til Larvik. Hun byttet ut Skjeberg med Larvik Håndballklubb.

Der hadde Noras mor Lina Rosenberg allerede vært siden 1992. De to spilte sammen i åtte sesonger og utviklet et godt vennskap.

Lina hadde landskamper for Sverige før hun ble norsk, og begge har landskamper og hver sin mesterskapsmedalje for Norge.

Begge ble boende i byen etter at karrieren tok slutt. Lina giftet seg med sin Ola og Annette fant sin Geir i Larvik.

Linas datter Frida spilte på Larviks rekruttlag da skader hindret videre håndballsatsing. Annettes datter Martine ble i september 2020 den første Larvik-spilleren som er datter av en tidligere spiller i klubben. Hun spilte noen kamper for Larvik, før hun spilte en sesong i Danmark. Denne sesongen spiller hun i Fjellhammer, samtidig som hun studerer i Oslo.

Nora og Kine har også arvet gode håndballgener og har blitt gode venner. De spilte i Halsen og var på vinnerlaget i Bringserien, den landsdekkende serien for J16, våren 2022.

Annette Tveter, Kine Tveter, Nora Rosenberg og Lina Rosenberg. Foto: Svein André Svendsen

På trenerbenken under Bring-triumfen fant vi begge mødrene. I dag trener de to Larvik Turn i 2. divisjon (Larvik HKs rekruttlag) sammen.

Foran denne sesongen signerte Linas datter Nora for Larvik Håndballklubb. Annettes datter Kine skiftet fra Halsen til Larviks rekruttlag, og er en av flere rekruttspillere som trener med A-laget et par ganger i uka.

Nora har hatt en lang skadehøst på sidelinja. Hun hadde ikke fått det endelige klarsignalet for spill når elitelaget, som er preget av skader og sykdom, skulle til Oslo for å møte Aker.

Tre debutanter fikk sjansen i den kampen, deriblant Kine Tveter. Hun ble den fjerde spilleren i klubben som er datteren til en tidligere spiller. Før pause fikk hun også noen minutter på banen.

– Det var veldig gøy å få være med. Jeg tenkte kanskje at jeg ikke fikk spille, men jeg fikk noen minutter på banen. Det er høyere fart og tøffere dueller på elitenivå. Det er større og sterkere spillere. Jeg må jobbe mer med styrke og det håndballmessige for å komme på samme nivå. Jeg fortsetter å jobbe med det, så kanskje kommer sjansen igjen, håper Kine Tveter.

Kine Tveter. Foto: Tom Erik Hansen

Nå har begge døtrene til Annette Tveter gjort det samme som moren – spilt for Larvik Håndballklubb.

– Det er gøy at de har lyst til å spille håndball. Martine har flyttet herfra, og synes det er gøy med håndball fortsatt. Kine er snart ferdig på videregående. Det blir spennende å se hvor veien går videre. 

Mot Tertnes drøyt to uker senere fikk endelig Nora klarsignalet. Hun fikk sin debut for Larvik HK. Med morens gamle draktnummer debuterte hun i den norske eliteserien. Klubben har nå fått en håndfull spillere som er døtre til tidligere spillere, med Nora som den femte.

– Jeg var kanskje litt mer avslappet enn jeg trodde, men selv om jeg var nervøs var det veldig gøy, sier Nora Rosenberg om debuten.

– Jeg var mentalt forberedt på at det ble debut mot Tertnes. Det var veldig deilig å få de første målene også. Det er ikke noe selvfølge at man setter skuddene, så det var deilig å få det overstått.

Nora Rosenberg. Foto: Svein André Svendsen

Mødrene synes det er gøy at barna følger i deres fotspor. Annette Tveter forteller at i en oppstilling med Kine og Nora ved siden av hverandre på banen, har de vært gode. Det har de vært i yngre lag, og er det fortsatt, for eksempel i Lerøyserien.

Slik beskriver Lina Rosenberg Kine Tveter som spiller:

– Hun er en god forsvarsspiller med et godt blikk. I angrep er hun som playmaker flink til å sette andre i gode posisjoner. Jeg synes hun har utviklet seg veldig når det gjelder skudd og finter det siste året. Hun har tatt noen steg der, fra bare å være ballfordeler til å være farlig på mål selv.

Slik beskriver Annette Tveter Nora Rosenberg som spiller:

– Hun er en skytter, og har et veldig godt skudd. Hun er duellsterk og har både gode ferdigheter og god kapasitet i forsvar. Innsatsviljen hennes er fantastisk, hun gir alltid hundre prosent. Både på trening og i kamp, uansett hvordan stillingen er, kaster hun seg etter ballen. Det er en ferdighet som er veldig bra å inneha.