30 år siden gjennombruddet! – Larvik
Faksimile fra Østlandsposten 31/12 1993.

30 år siden gjennombruddet!

Denne sesongen er ikke hvilken som helst for Larvik HK. Det er faktisk hele 30 år siden vi spilte oss til det aller første seriegullet, og den første NM finalen i Oslo Spektrum. Den gang ble finalen spilt i desember. Og motstander var Gjerpen, som den gang var regnet som storesøster. Vi skulle ut i kamp mot etablerte stjerner som Siri Eftedal og Mirella Mierzejewska. Finalen ble tøff og jevn, men en svak periode i 2.omgang (og en knallgod Monica Løken i Gjerpen målet) ødela finalefesten. Gjerpen vant 20-14 i Spektrum. Seriegullet havnet derimot i Larvik, og to av de som hadde hovedrollene den gang har vi tatt en prat med, Kristine Moldestad og Lina Rosenberg.

Hva slags minner og opplevelser sitter dere med fra de første sesongene da Larvik ble en toppklubb?

Kristine: Å være en del av det laget som etablerte Larvik er noe å være veldig stolt av. Mange av oss var lokale, og interessen for håndball i byen var stor. Mange hadde meninger om helgens kamp, og mange syntes det var fint å kunne møte oss for å slå av en prat. Vi ble godt etablerte i toppen sportslig, mens det gikk litt opp og ned økonomisk. Vi sto sammen, og mange ildsjeler jobbet masse for at vi skulle få spille håndball. Et stort samhold, som kom til syne når vi spilte viktige bortekamper, da mange ble med oss på kamp.

Lina: Det var både utfordrende og spennende. Jeg var bare 19 år, og laget hadde nettopp rykket opp, og vi hadde kun unge spillere. Det var mange steg opp fra det jeg var vant med i Sverige. Så det var en tøff start for både laget og meg. Men vi jobbet beinhardt, og fikk mer stabilitet og trygghet i spillet jo mer tid vi fikk sammen. Utenfor banen så husker jeg at jeg hadde veldig hjemlengsel den første tiden, men med mange fine mennesker rundt meg så gikk det seg til.

Er det noen kamper som dere husker spesielt godt?

Lina: Vanskelig å trekke frem noen. Men 93/94 sesongen vant vi jo serien for første gang. Det glemmer jeg aldri!

Kristine: Bækkelaget var alltid spesielle kamper. De hadde alltid mange store stjerner, og fikk mye medieomtale fordi det ofte var litt «støy» rundt laget. Larvik var «bare» en gjeng med snille jenter, som det sjelden var gøy å skrive om. Ingen seier er bedre enn å slå et lag full av stjerner. Spesielt moro var det å stoppe Anja Andersen. Det var som regel min oppgave. Hun hadde et skikkelig temperament, og ble ofte sur når hun ikke fikk det til.

Hva har håndballen og Larvik gitt deg?

Kristine: Vi var en fantastisk gjeng. Vi var en stor gjeng som hadde det gøy både på og utenfor banen. Vi dro på ferieturer sammen. Noen av disse fikk vi faktisk sponset av de fantastiske sponsorene våre. I tillegg til å spille på et høyt nivå, så var det også rom for det sosiale.

Lina: Håndballen har gitt meg masse, og har egentlig formet meg til den jeg er i dag. Det var jo en stor del av livet i mange år. Jeg ble jo værende i Larvik. Her er livet mitt, og jeg ville at barna mine skulle vokse opp her. Mange av de jeg spilte med er mine aller nærmeste venner.

Tanker rundt Larvik 2024 og fremtiden?

Kristine: Det er gøy med Larvik igjen nå. Mange lokale. Og det er å håpe på at det fortsetter at lokale jenter blir med i troppen fremover.

Lina: Larvik har jo en utrolig historie. 30 år med så mye oppturer og fremgang. Og alle de fantastiske menneskene som har vært innom klubben. Det er fortsatt klubben i mitt hjerte. Nå er vel man der at økonomien er litt annerledes, og at man må kanskje ha en blanding av en del ungt og litt rutine, som er en del av en langsiktig plan. Ingenting er umulig, og det er fullt mulig for Larvik å nå toppen igjen. Det er veldig gøy å gå på kamp nå. Det skjer mye spennende i Larvik.

For første gang på nesten 8 år så kan Larvik sikre seg en plass i en NM finale. På lørdag er det semifinale mot Vipers i Arendal. Foto: Tom Erik Hansen

Til helgen arrangeres FINAL8 i Arendal. Larvik har J20 i finalen fredag hvor de møter Gneist. På lørdag skal seniorene spille semifinale mot Vipers. Finaler og bronsefinaler spilles søndag. Billetter kjøper du her.