Jakten på OL-troppen – Larvik
Foto: Privat

Jakten på OL-troppen

Ukens landslagssamling og kampene i EHF Euro Cup brukes til OL-forberedelser. Larviks Maja Furu Sæteren fikk spilletid mot Østerrike søndag.

Thorir Hergeirsson hadde tatt ut 20 spillere til samlingen. Maja Furu Sæteren var en av fire spillere som satt på tribunen i den første kampen onsdag, i den nye arenaen i Halden.

Derimot hadde hun fått beskjed om at hun skulle være i troppen til den andre kampen mot Østerrike søndag, der Norge hadde gitt seks spillere fri og reiste med 14 spillere – like mange det til slutt skal være i OL-troppen.

OL-uttaket kommer 7. juli.

I vintersportbyen Innsbruck fikk jentene tid til å se litt annet enn hotellet og hallen.

– Vi tok gondol opp i fjellene. Det var veldig fint der. Vi var heldig med været, så vi fikk se den flotte utsikten. Det var første gang jeg var i Østerrike, så det var moro.

Sæteren har delt rom med Kristina Novak når landslaget har vært samlet.

– Vi har det gøy sammen. Hun kom inn et år før meg, så vi er begge nokså nye. Det er viktig å ha noen man kjenner litt og har en trygghet til. Det hjelper veldig til å tørre å prestere bra. Det er en veldig fin gjeng på landslaget, som har tatt meg veldig godt imot. Jeg har ikke noe å være redd for.

Kristina Novak (t.v.) og Maja Furu Sæteren. Foto: Svein André Svendsen

Sæteren fikk spille de siste ti minuttene av hver omgang. Da lå østerrikerne offensivt i forvar.

– Det var gøy å få muligheten til å spille litt. De var veldig offensive, så det var ikke så lett å gjøre så mye. Jeg prøvde å spille opp de andre, slik at de fikk gode muligheter.

I forsvar ble Maja satt ytterst på kanten.

– Det var litt nytt for meg, men jeg måtte prøve å ta den rollen også, når jeg fikk den. Jeg måtte gjøre det beste ut av det. Når det er nytt, trenger jeg tid på å komme inn i det.

Det er tøff konkurranse på landslaget.

– Denne samlingen var litt roligere enn den pleier, siden vi er midt i sesong med klubbkamper før og etter. Det er fint å kunne trene med så mange gode spillere og lære av dem. Da kan jeg utvikle meg enda mer. Det blir tøff kamp om OL-plassene, og det har jeg ikke tenkt så mye på.

EHF Euro Cup er en turnering med fire lag – regjerende Europamester Norge og de tre arrangørlandene til mesterskapet i desember, Østerrike, Ungarn og Sveits.

De fire landene er allerede kvalifisert for mesterskapet og spiller EHF Euro Cup samtidig med kvalifiseringskampene til mesterskapet. De avsluttende kampene i denne turneringen spilles første uka i april.

Men før EM er det OL i Paris, som starter 25. juli.

Maja fikk sin landslagsdebut da hun var overraskelsen i Norges tropp til VM 2023. Hun ble Larvik Håndballklubbs 40. landslagsspiller, og den første siden 2018.