De første seriemesterne hedres – Larvik
Østlands-Posten dagen etter Larviks første seriegull.

De første seriemesterne hedres

16. mars 1994 ble Larvik Håndballklubb seriemester for første gang. Torsdag skal heltene for 30 år siden hedres.

Før avkast mot Follo 18. april, får publikum hilse på klubbens aller første seriemestere.

Da Larvik Håndballklubb ble stiftet i 1990, var Gjerpen (seriemester 1990/91) og Bækkelaget (seriemester 1991/92) topplagene i norsk håndball.

Vi går tilbake til den avgjørende onsdagskvelden i mars 1994:

Larvik kjempet med Bækkelaget om gullmedaljene i serien. Det var siste serierunde. Larvik møtte Gjerpen i Bergslihallen og Oslo-laget spilte samtidig bortekamp mot Toten.

Hvis begge lag vant, ville det stå på målforskjellen – og Bækkelaget måtte vinne mye.

Kristine Duvholt (t.v.) og Stina Gløsmyr etter en kamp i januar 1991. Foto: Svein André Svendsen

Larviks målvakt Stina Gløsmyr trekkes frem som en av flere sentrale spillere i klubbens første år. Slik husker hun gulldagen, 30 år etter:

– Denne dagen begynte som vanlig med møte på Halsens klubbhus. På vei til hallen så vi det var fullt av biler og da vi gikk inn, hørte vi summing og prating fra tribunen. Jeg begynte oppvarmingen litt tidligere enn de andre, da jeg var litt nervøs og spent. Det kunne roe meg ned litt, forteller hun, og fortsetter:

– Bergslihallen var en intim hall og vi hadde publikum på tribunen, samt på stoler der det var plass rundt banen. Jeg husker ikke så mye fra selve kampen. Men stemningen, støtten, heiaropene og det å ha noen i ryggen som kunne løfte deg opp når det gikk trått og å få respons fra når du gjorde noe bra, var viktig. Gleden å få til noe som en har jobbet for og kan dele sammen. Det å høre en fullsatt hall juble sammen med oss, den følelsen var ubeskrivelig, utdyper hun.

1283 tilskuere fulgte kampen fra tribunen. Ifølge referatet i Østlands-Posten, stengte Stina Gløsmyr buret helt i de 13 første minuttene av 2. omgang mot laget fra Skien, der også lagkaptein og forsvarskjempe Kristine Moldestad og sesongens toppscorer Lina Olsson fikk skyt etter kampen.

Det ble åttemålsseier 25-17 over Gjerpen. Bækkelaget vant også, men sjumålsseier ble for knapt. Totalt etter 22 serierunder var Larvik åtte plussmål bedre, og tok gullet.

Det hører med til historien at Gjerpen også fikk medaljer denne sesongen. De fikk bronse i serien, 11 poeng bak Larvik og Bækkelaget.

Marit Breivik (t.v.), Bente Ljostveit Øino og Grethe Wenche Lillevik i september 1992. Foto: Svein André Svendsen

Dette het Larvik Håndballklubbs første seriemestere i 1994: Stina Gløsmyr, Kristine Moldestad, Lene Lillevik, Vibeke Nesse, Kristine Duvholt, Monica Vik Hansen, Lina Olsson, Cathrine Haakestad, Tonje Larsen, Rikke Halvorsen, Gunhild Dynna, Lisbeth Hansen og Silje Bue Andreassen.

På benken hadde Larvik trenerduoen Marit Breivik og Bente Ljostveit Øino, og Grethe Wenche Lillevik.

De aller fleste dukker opp i Jotron Arena til kampen mot Follo.

– 30 år føles som en evighet siden, men samtidig veldig nært. Jeg husker enkelthendelser fra disse årene i Larvik HK, men de går litt i hverandre. Stemningen, følelsene og samholdet i laget er vel det jeg husker best. Jeg synes vi var flinke til å støtte og pushe hverandre, minnes Stina Gløsmyr.

– Jeg var i Bergslihallen og så min sønn spille kamp i vinter. Da jeg kom inn i hallen følte jeg meg hjemme. Dette var «min» hall. Jeg gleder meg å treffe de andre og mimre, forteller Larviks første målvaktshelt. 

PS! Siden 2000 har eliteserien stort sett hatt sponsornavn, men da Larvik rykket opp i 1992, gikk den øverste serien under betegnelsen 1. divisjon. Begrepet eliteserie ble innført sesongen 1993/94. Larvik ble dermed første vinner av eliteserien etter omleggingen.