håndballNØRD – slik går OL for kvinnene – Larvik
Foto: Vidar Ruud/NTB/NHF

håndballNØRD – slik går OL for kvinnene

Endelig blir det masse håndball på TV igjen – noe som gjør ventetiden på ny sesong litt kortere, og forhåpentligvis veldig mye morsommere. I denne artikkelen spår håndballNØRD-skribent Mads Fredriksen hvordan OL ender for de 12 kvinnelagene som deltar. Spådommen for herrenes OL kommer i egen artikkel.

Dagens håndballNØRD er skrevet av: Mads Fredriksen

Norge står med 2 gull, 2 sølv og 3 bronse i OL-historien. Første medalje ble tatt i Seol i 1988 (sølv bak Sør-Korea). Det har blitt medalje i samtlige OL siden Beijing i 2008, og «alle» forventer ny medalje i Paris. Men hvilken valør blir det? I Rio og Tokyo ble det bronse, og jeg regner med at jentene sikter enda høyere denne gangen. 

Historien viser at det ofte kommer en og annen overraskelse i OL. Det er små marginer, og en dårlig dag på jobben kan ha store konsekvenser. Det blir spennende å se om odds-favorittene forsvarer favorittstempelet sitt, eller om en underdog kan detonere noen håndball-bomber.

Her er mitt tips til årets olympiske leker i Frankrike

Gruppe A består av Danmark, Slovenia, Tyskland, Sør-Korea, Norge og Sverige. Her tror jeg at Norge blir gruppevinner foran Danmark, Sverige, Tyskland, Sør-Korea og Slovenia.

Gruppe B består av Nederland, Angola, Spania, Brasil, Ungarn og Frankrike. Her tror jeg at hjemmenasjonen blir gruppevinner foran Nederland, Brasil, Ungarn, Spania og Angola. Et OL med kun europeiske lag i kvartfinalene hadde vært litt kjedelig. Derfor håper jeg Brasil kan overraske litt i denne gruppen (selv om sjansen kanskje er større for at de kommer på femteplass i gruppen).

Dette gir følgende kvartfinaler:
Norge vs. Ungarn – selv om jeg tror at Ungarn går videre fra gruppe B, så er det nok bom stopp i kvartfinalen. Her vil Norge sikre en semifinale ganske greit. Kvartfinalen spilles 6. august, men klokkeslett er ikke klart enda.

Danmark vs. Brasil – denne kampen blir nok jevnere enn Norge-Ungarn, men jeg tror de danske piger trekker det lengste strået mot Brasil

Sverige vs. Nederland – her tror jeg overraskelsen kommer, selv om den ikke er kjempestor. Jeg holder en knapp på «søta syster» i denne kampen, og at de kjemper seg videre til en semifinale. Denne kampen blir nok den jevneste av kvartfinalene.

Tyskland vs. Frankrike – denne kampen blir nok ikke kjempespennende, da Frankrike mest sannsynlig har spart litt på kreftene i de siste kampene i gruppespillet. Så her blir det favorittseier til de regjerende VM- og OL-mesterne

Da er vi over i semifinalene, som blir som følger hvis tipset slår til:
Norge vs. Sverige – en herlig naboduell mellom to lag som går inn i en semifinale med to ulike utgangspunkt. Norge med favorittstempel, og alt press. Sverige som underdog og veldig fornøyde med å komme seg til semi. Semifinaler blir alltid dramatiske, men jeg tror Norge er best. De har også fordelen av å kanskje ha litt mer uthvilte spillere når semifinalen skal spilles. Kampen spilles 8. august.

Danmark vs. Frankrike – to ekstremt gode taktikere på hver sin «trenerbenk», og denne kampen blir nok det nærmeste man kommer sjakk i håndball-OL. Frankrike har vært verdens beste landslag de siste 12 månedene, og jeg tror det også vil vise seg i slutten av denne semifinalen.

Dermed blir det en drømmefinale mellom Frankrike og Norge
Finalen spilles lørdag 10. august klokken 15:00. Og i denne finalen må hjertet få lov til å styre litt. Som på herresiden, er det flere legender som spiller sitt siste mesterskap i Paris. Deriblant Stine Bredal Oftedal, som virkelig hadde fortjent et OL-gull. Jeg satser på at hun får dette gullet, og at Norge tar OL-gull for første gang siden London-OL for 12 år siden.

Bronsefinalen spilles også 10. august, og mitt tips er at Danmark tar bronsen foran Sverige.

Da gjenstår det bare å ønske de 12 landslagene lykke til i OL, og måtte de beste norske kvinnene vinne!