En innbydelse du bør takke ja til – Larvik
Emma Skinnehaugen. Foto: Svein André Svendsen

En innbydelse du bør takke ja til

– De siste månedene har jeg lært at man bør følge livmorhalsprogrammet. Etter tett oppfølging og et lite inngrep kan jeg leve livet som normalt.

Det forteller Larviks kantspiller Emma Skinnehaugen (26). Hun gledet seg til sesongstart i august, men samtidig var hun spent på svaret fra celleprøven hun hadde tatt.

En oppfølging etter fjorårets prøve, som viste celleforandring. 

– Jeg måtte ta en oppfølgingstest ett år etter. 

For henne var det fortsatt celleforandring, som nå hadde utviklet seg til celleforandring grad 3. Noe som endte med at hun måtte foreta en konisering. 

Det er et lite inngrep, der en liten del av livmortappen fjernes for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft. Etter inngrepet skal man ta det med ro i noen uker.

Heldigvis gikk det bra, og nå følges hun opp med regelmessige celleprøver. 

Opplevelsen førte til at hun i september la ut et viktig innlegg på Instagram: Er det én innbydelse du bør takke ja til, er det den du får i posten av Kreftregisteret.

– Idrettsutøvere kan også få det. Som utøver tenker man mest på om man er skadefri eller ikke. Celleforandring kan være en tilstand uten symptomer, og det er derfor viktig å følge livmorshalsprogrammet. Dette er noe alle kan få. Stort sett går det bra hvis det oppdages tidlig. Å ta en celleprøve er smertefritt, opplyser hun.

Målet med å fortelle om det hun opplevde, er at flere sjekker seg. – Hvis bare én tar en celleprøve etter å ha lest denne saken, har jeg oppnådd noe, sier hun.

Emma Skinnehaugen forteller at hun ikke hadde noen symptomer, men valgte å ta rutinesjekken kvinner oppfordres til fra de fyller 25 år.

– Jeg får en fantastisk god oppfølging. Det er ikke skummelt, legene gjør dette hele tiden.

345 kvinner i Norge fikk livmorhalskreft i 2021. Denne kreftformen opptrer hyppigst i 30- og 40-årsalderen, men kan forebygges med screening og vaksine, informerer kreftregisteret.

Er du mellom 25 og 69 år anbefales du å ta en livmorhalsprøve hvert tredje år.

Livmorhalsprogrammet fylte 25 år i november 2020. Kreftregisteret skriver på sine nettsider:

Siden livmorhalsprogrammet startet, har man generelt sett en nedgang i forekomsten og dødeligheten av livmorhalskreft. I de senere årene har man likevel sett en økning av livmorhalskreft og forekomst av alvorlige celleforandringer, spesielt hos de yngre aldersgruppene. Dette er bekymringsverdig, og årsakene til hvorfor det er slik relateres blant annet til en økning i HPV-eksponeringen i Norge.

Les mer om livmorhalsprogrammet