Får spille med bestevenninnen – Larvik
Andrea Rønning har fem sesonger bak seg i eliteserien. Foto: Svein André Svendsen

Får spille med bestevenninnen

Andrea Rønning har skrevet under for Larvik Håndballklubb for tre sesonger. Nå får hun igjen spille med bestevenninnen Dorthe Groa.

26-åringen fra Skien kommer nå fra Fredrikstad, der hun har vært i tre sesonger. De to siste med kommende Larvik-trener Eirik Haugdal ved roret.

– Hvordan har det vært å ha Eirik Haugdal som trener?

– Det har vært bra. Han er annerledes fra de trenerne jeg har hatt tidligere, men jeg fikk et godt forhold til ham og vi hadde et veldig bra samarbeid. Vi har begge vokst litt, og det som var i Fredrikstad ligger igjen der. Det var hans første jobb som hovedtrener og han hår fått litt mer erfaring. Nå ser jeg frem mot å starte et nytt eventyr her i Larvik.

Andrea Rønning har signert for tre år i Larvik HK. Foto: Svein André Svendsen

Andrea Rønning gleder seg veldig til å bli Larvik-spiller fra 1. juni.

– Det er veldig spennende! Jeg gleder meg! Det er historie i veggene, en veldig tradisjonsrik klubb. Nå er det tid for å klatre litt på tabellen igjen. Jeg har veldig tro på det og har lyst til å bidra. Det tar sikker tid å bli kjent med hverandre, men jeg tror med tida at det blir en bra spillegruppe, sier hun.

Rønning var skuffet da overgangen ikke ble noe av for to år siden, men sier at det ikke var noe hun tenkte på i det hele tatt mens hun hadde kontakt med Larvik denne gang.

Når hun og Dorthe Groa, som signerte for Larvik for tre uker siden, er klar for Larvik blir det første gang på to år de to spiller i samme klubb. – Hva betyr det å spille sammen med henne?

– Det blir kult, jeg skal ikke legge skjul på at jeg tror det blir bra. I de årene vi har spilt sammen har vi hatt et veldig godt samarbeid. Mye har skjedd de to siste årene, men jeg tror samarbeidet kommer tilbake ganske fort, sier hun.

De to har fulgt hverandre i seks år fra Gjerpen rykket opp i 1. divisjon i 2013/14 til et år sammen i Fredrikstad. Etter to år i forskjellige klubber er bestevennene – som er født med kun tre dagers mellomrom – endelig i samme klubb igjen.

– Blir dere bedre sammen enn dere er hver for dere?

– Vi er vant til å konkurrere mot hverandre, men bygger hverandre opp på en veldig positiv måte.

For to sesonger siden, i kampen mellom Fredrikstad og Gjerpen, møttes f.v. Andrea Rønning, Tirill Mørch og Dorthe Groa i Kongstenhallen. Neste sesong skal de spille sammen for Larvik. Foto: Svein André Svendsen

Rønning var en av Fredrikstad-spillerne som fikk coronavirus i starten av november 2020. – Hvordan påvirket det deg?

– Jeg mistet kun smak og lukt. Jeg var ikke så redd. Jeg følte meg fin og kunne begynne å trene hjemme allerede mens jeg var i isolasjon. Jeg var raskt tilbake er glad i ettertid at det gikk så fint. Jeg har ikke merket noe senere, sier den 178 cm høye playmakeren.

Rent sportslig synes hun ikke denne sesongen har vært noe særlig.

– Jeg mistet litt flyten, med all usikkerheten rundt corona og alt som har skjedd. Oppholdet fra kamper tærer veldig på motivasjonen. Dagene går veldig opp og ned. I de periodene vi har fått trene sammen har det vært litt normal hverdag, men jeg har merket at de siste månedene med permitteringer og lockdown er det ikke bare bare å snøre på seg skoa. Jeg må bare tenke at man snart skal kunne spille håndball igjen.

Det gleder hun seg til å gjøre i Larvik.

– Jeg har lyst til å finne tilbake til den gode flyten før denne siste sesongen. Jeg ønsker å utvikle meg videre som spiller. Jeg har lyst til å bidra mer fremover og få mer tempo i spillet. Jeg er en typisk playmaker, men vil også utvikle meg til å bli farligere mot mål selv.

Andrea Rønning har fem sesonger bak seg i eliteserien. Foto: Svein André Svendsen

Hvem er Andrea utenom håndballen?

– Jeg er en ganske rolig person, en tenker. Jeg tenker før jeg snakker. Jeg er blid og positiv og bryr meg om andre. Omsorgsfull. Jeg har tatt kunst og håndverk som en del av utdanningen, så jeg er glad i å strikke og annet håndarbeid. Og så er jeg glad i å bake, både boller og kaker, sier Rønning – som er utdannet barneskolelærer.

De siste fem sesongene har hun spilt i eliteserien og vært lagkaptein for Gjerpen og Fredrikstad. Totalt har hun 227 kamper (888 scoringer) på de ti siste sesongene, helt siden hun debuterte som seniorspiller på Hei i 2. divisjon for ti år siden.

– Det er en ære å ha kapteinsbindet. Jeg er vant til å ta ansvar, og ønsker å bidra positivt til gruppa. Det er uavhengig av om man er kaptein eller ikke, sier den blide Skien-jenta.