Maja er verdensmester! – Larvik
Maja Furu Sæteren (t.v.) og Johanna Fossum. Foto: Privat

Maja er verdensmester!

Larvik-spiller Maja Sæteren og de norske juniorjentene er verdensmestere etter endelig å ha beseiret Ungarn i finalen søndag kveld. Norge vant 31-29.

De norske jentene med gullmedaljer og trofeet. Foto: IHF

Siste kamp med dette laget kunne ikke hatt en bedre ramme, finale i U20-VM i Zlatorog Arena i Celje i Slovenia.

Ungarn vant VM-finalen over nettopp Norge i 2018. I løpet av de to siste VM har det norske laget spilt 15 kamper, og kun Ungarn har vært for sterke.

Uten mesterskap under pandemien har de norske juniorjentene (LK02) kun tapt for nettopp søndagens finalemotstander i VM-sammenheng.

Norge har tatt gull i junior-VM en gang tidligere, i 2010. Den gang med blant annet Silje Solberg, Sanna Solberg, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk på laget.

Dette er imidlertid første gang et norsk lag har gått gjennom et junior-VM ubeseiret. I 2010 ble det ett tap underveis, denne gang kun en uavgjort mot Frankrike.

Maja Furu Sæteren i Celjes gater dagen før finalen. Foto: Privat

En av Norges viktigste spillere i dette VM, Martine Andersen, som skifter fra Follo til Vipers foran kommende sesong, måtte stå over finalen etter en smell i semifinalen.

Norge startet forrykende i kampen om å løfte trofeet i det det 23. IHF-verdensmesterskapet.

Målvakt June Krogh åpnet kampen med å redde to straffekast, og Norge ledet 6-2 etter åtte spilte minutter. Norges sjette mål ble satt inn av Larvik-spiller Maja Sæteren, og da valgte Ungarn å ta time out.

Ungarn hadde en god periode og nærmet seg, før Norge igjen økte ledelsen. Sæteren hadde spilt en god omgang og kontret inn 12-9 for Norge i tomt mål.

Larvik-spilleren har også vært en av de som oftest har vært nest sist på Norges scoringer gjennom mesterskapet.

Hun sørget også for en flott scoring som ga Norge 17-15 til pause.

Det ble en jevnspilt og spennende finale utover i 2. omgang, med Norge stadig i ledelsen. Ni minutter før slutt var imidlertid lagene helt likt på 26-26, før de regjerende mesterne tok ledelsen.

Maja Sæteren sørget for å utlikne Ungarns ledelse til 28-28 med sitt sjette mål for dagen, før Norge tok tilbake ledelsen ved Frida Andersen.

Fredrikstad-spiller Andersen skulle bli sentral i sluttminuttene, med de tre siste scoringene for Norge. Det ble til slutt seier 31-29.

Det ble en fin suksess for trenerduoen Tore Johannesen og Bente Lunke Norum. Tidligere Larvik-målvakt (og -trener) Lene Rantala har også gjort en viktig jobb i støtteapparatet for det norske laget.

Vi gratulerer med VM-gull i aller siste kamp for dette laget!