Stor fremgang i innholdsrik sesong – Larvik
Emma Helland-Døvle. Foto: Svein André Svendsen

Stor fremgang i innholdsrik sesong

Mandag møttes U-jentene (LK04) til en ukes landslagssamling. For Emma Helland-Døvle (17) blir det lite pause mellom håndballsesongene.

Den hardtskytende bakspilleren kommer fra en hektisk sesong, som startet allerede i august med 6. plass i hennes første yngremesterskap med U-landslaget i Montenegro. I løpet av sesongen ble hun tatt opp i A-stallen og debuterte på Larviks A-lag, vant Lerøyserien og rykket opp til 1. divisjon med rekruttlaget. I tillegg har hun spilt i playoff med elite, og NM og juniorserien med J20.

Sommeren 2021 ble det ikke veldig mye ferie. Mellom samlingene var det trening for å toppe formen inn mot mesterskap.

Det var heldigvis tre uker avbrudd før mesterskapet, så hun fikk noe ferie med familien og kunne slappe litt av.

I fjor høst flyttet 17-åringen i egen leilighet på Torstrand, med gåavstand til skole og trening. Der får hun ro og kan samle krefter mellom slagene.

– Der er det deilig å ikke måtte forholde seg til noen andre, og kunne koble helt av når jeg først er hjemme. Det er nok det som har hjulpet meg mest denne sesongen, at jeg får koblet helt av når jeg har mulighet, sier hun.

Ida Walin (t.v.) og Emma Helland-Døvle er tatt ut på LK04-samling. Foto: Svein André Svendsen

Når Larvik HK tirsdag markerer avslutningen på sesongen, er Emma godt i gang med forberedelser til sommerens mesterskap. Riktignok er ikke reiseveien så lang, ettersom landslagssamlingen er i Larvik.

landslagssamlingen er hun tatt ut sammen med lagvenninne Ida Walin fra Larvik Turn.

I sesongen som har gått, har det vært flere høydepunkter. I Lerøyserien vant laget hennes, og selv ble hun kåret til den mest verdifulle spilleren i turneringen.

– Hva betyr det å spille i Lerøy?

– Det er veldig morsomt, her spiller jeg sammen med venninnegjengen. Denne sesongen hadde vi ingen forventninger til oss, vi har bare hatt det moro og kost oss sammen i kampene. Det har vært veldig deilig, en trygghet. Det er ikke farlig å gjøre feil, her er det ingen som «bryr seg» om det, slik det ville vært i et elitelag, påpeker hun.

Opplevelsen med Lerøyserien ble også et fint «plaster på såret» etter at hun ikke fikk spilt noen av sesongene i Bringserien under pandemien.

Emma Helland-Døvle jubler etter seier i hjemmerunden i Lerøyserien. Foto: Svein André Svendsen

Overgangen nettopp til elitelaget, som kom i løpet av høsten, har vært en veldig fin opplevelse for henne.

– Jentene på laget har vært veldig åpne og tatt meg godt imot, både på og utenfor banen. Jeg har ikke stresset så mye over at jeg skal på trening med spillere med erfaring fra elitespill. Det har gjort det mye tryggere, og dermed lettere å tørre å ta litt plass, siden jentene har vært så åpne og snille, forteller hun.

Hun lærer noe på hver eneste trening, og det stilles krav til alt hun gjør. Det liker hun godt.

2. divisjon med Larvik Turn har vært hennes fremste kamparena denne sesongen. Der ble det som kjent opprykk til 1. divisjon, og her ble hun klubbens toppscorer, totalt nummer fem i divisjonen.

Hvis vi summerer alle kampene hennes denne sesongen, blir kampantallet veldig høyt.

Emma Helland-Døvle sesongen 2021/22:

TurneringKamperMål
Eliteserien72
Playoff12
2. divisjon19127
J20 (NM+serie)637
J18 Lerøyserien1173
LK041022
Sum54263

For å sammenligne, spilte Larvik Håndballklubb 33 kamper denne sesongen, mens Vipers vil ende på 55. Det er høyst sannsynlig at Emma Helland-Døvle er den håndballspilleren i Larvik som har spilt flest kamper denne sesongen.

– Det er veldig viktig å tenke på totalbelastningen, men hvem er det som passer på det?

– Eirik Haugdal har vært veldig flink til å passe på totalbelastningen. Han er også involvert på skolen og følger opp alle jentene på en fin måte, synes Emma, som er i ferd med å avslutte andre året på idrettslinja på videregående.

Utover sommeren venter flere samlinger for U-landslaget – med skandinavisk mesterskap i Danmark (juli), ungdoms-OL i Slovakia (juli) og VM i Georgia (august).

– Jeg har veldig lyst til å være med på VM i sommer, men samtidig går jeg glipp av store deler av oppkjøringen med Larvik Håndballklubb. Det er også noe jeg har veldig lyst til å være med på, kommenterer hun.

I sesongen som kommer har hun også en klar ambisjon:

– Det store målet er å få en mer fast plass på elitelaget og at det er eliteserien som blir kamparenaen min.

Emma Helland-Døvle løper inn til debut med Larvik Håndballklubb. Foto: Svein André Svendsen